Sursa imagine: radiochisinau.md

Prioritățile cooperării pentru dezvoltarea regiunii Mării Negre, discutate la București

Reuniunea miniştrilor responsabili de afaceri maritime din Bulgaria, Georgia, R.Moldova, România, Rusia, Turca şi Ucraina a aprobat Agenda maritimă comune la Marea Neagră.
 
Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, la reuniunea care tocmai s-a încheiat la Bucureşti, R.Moldova a fost reprezentată de secretarul de stat Serghei Bucataru. 
 
El a menţionat că agenda maritimă comună pentru statele participante la proiectul Uniunii Europene "Economia Albastră la Marea Neagră" este foarte importantă, deoarece permite identificarea proiectelor de importanţă regională şi promovarea acestora prin identificarea potenţialelor surse de finanţare atât la nivel de state participante, precum şi în cadrul organismelor financiare europene.
 
Odată cu aprobarea agendei, regiunea Mării Negre se alătură celorlalte bazine maritime de la frontierele UE în stabilirea unei iniţiative la nivel de bazin pentru creştere economică mai mare şi mai durabilă. Ţările vor urmări trei obiective: ecosisteme sănătoase maritime şi costiere, o economie albastră competitivă, inovatoare şi durabilă.
 
Reuniunea reprezintă rezultatul unui proces iniţiat şi susţinut de Comisia Europeană. Doar între anii 2015-2018, UE a sprijinit economia albastră a regiunii cu peste 13 mil. de euro. În urma aprobării documentului, ţările sunt invitate să întocmească o listă de proiecte care pot fi eligibile pentru investiţii publice sau private suplimentare.
 
Sub aspect practic, Republica Moldova este cointeresată în atragerea fluxului de mărfuri transportate pe Dunăre, care ar putea fi transbordate prin intermediul Complexului portuar Giurgiuleşti atât în containere, cât şi în vrac. Un alt subiect de interes înalt este includerea afluenţilor Mării Negre cu infrastructura tehnico-edilitară existentă pe acestea în cadrul listelor de obiective cu potenţial investiţional.
Autor: Infotag
23.05.2019 Actual
716
0

Comentarii 0