Sursa imagine: moldpres.md

Benzina și motorina se scumpesc, pe fondul creșterii cotațiilor la bursele internaționale

Stațiile PECO din Republica Moldova au afișat astăzi noi prețuri la benzină, cu circa un leu mai mari decât cele precedente, iar motorina s-a scumpit în medie cu 80 de bani per litru. Prețul la pompă pentru cea mai solicitată benzină Premium-95 este de 19 lai 37 de bani, iar la motorină de 17 lei 45 de bani, informează MOLDPRES.

Prețurile la benzină și motorină sunt calculate de operatori, nu de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), potrivit Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, aprobată anterior de ANRE.

Potrivit metodologiei aprobate, prețurile sunt stabilite de către operatori, luând în considerare costurile și ratele de rentabilitate anuale pe produsele petroliere comercializate pe întreprindere de cel mult 10 la sută. Acest lucru este prevăzut și în amendamentele aprobate de parlament, în cadrul ultimei sale ședințe, la Legea privind piața produselor petroliere, și care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Mai multe companii au redus, la 13 martie, cu 0,9-3,2 la sută prețurile cu amănuntul la carburanți, la numai două zile după aprobarea de către ANRE a noii metodologii de formare a prețurilor. Prețul la pompă la cea mai solicitată benzină cu cifra octanică A-95 a fost redus în medie până la 18,47 lei per litru, cu 42 de bani mai puțin decât cel anterior. Prețul la motorină fusese stabilit la o medie de 16,62 lei pe litru.

Petrolul de marca Brent era cotat astăzi la 72 de dolari pe baril, în creștere ușoară cu 0,40 la sută față de prețurile înregistrate la deschiderea burselor.

Autor: Moldpres
16.05.2019 Actual
420
0

Comentarii 0