Sursa imagine: digi24.ro

Ce înseamnă dacă îţi „ţiuie” urechile. Semnele care ar trebui să te alarmeze

Ţiuitul în ureche, adică acel foşnet supărător pe care pacienţii îl descriu ca pe un ţiuit în interiorul urechii, poartă denumirea de tinus sau de acufene. Peste 50 de milioane de oameni suferă în toată lumea suferă de această afecţiune. Poate fi o problemă pe termen scurt sau una care durează ani de zile.

De unde vine ţiuitul în ureche


„Este un sunet generat în ureche sau chiar la nivelul creierului. Este presupus faptul că aceste zgomote din ureche provin de la celulele care se ocupă de partea de auz din urechea internă şi care generează nişte sunete pe care omul le percepe (…).Orice zgomot în ureche persistent mai mult de doi ani nu se va ameliora. Cauzele sunt variate, pornind de la zgomote puternie, traume sonore puternice, inflamaţii, boli auditive”, a explicat medicul specialist ORL, dr. Popescu Bogdan.

În jumătate din situaţii, cauza este una de natură psihică, spun medicii. De aceea, în paralel cu tratamentul ORL, pacienţii sunt sfătuiţi să apeleze şi la psiholog. În unele situaţii, bolnavii pot suferi de tinus şi din cauza pierderii parţiale a auzului.

"Zgomotele în ureche trebuie să alarmeze pacientul. Acelea care persistă pot duce la depresia pcientului sau la stări de anxietate", mai susţine medicul.

Cum ştii că ai tinitus

Pentru a diagnostica tinitusul medicul va avea nevoie de un istoric medical, va face o consultaţie şi mai multe teste speciale. Doctorul va verifică dacă pacientul are cerumen, obiecte străine sau par în ureche. Este important că pacientul să îi spună specialistului dacă zgomotele sunt constante sau intermitenţe.

Analize precum audiograma (test de auz), tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanţă magnetică sunt folosite pentru a identifica potenţialele cauze ale tinitusului.

Autor: clickpentrufemei.ro
Sursa: antena3, digi24.ro
17.04.2019 Caleidoscop
1198
0

Comentarii 0