Sursa imagine: ziarulnational.md

Negru: „Interesul oamenilor de afaceri care stau în spatele lui Andrei Năstase, dornici de răzbunare, coincide cu interesul Moscovei, dornică și ea de răzbunare pe Plahotniuc”

„E o coincidență simbolică în faptul că activiștii PPDA au venit cu acest mesaj în ziua în care Dodon a fost chemat la Moscova unde, putem presupune, i s-a poruncit același lucru: PSRM să facă alianță cu „ACUM”. Coincidența e simbolică, dar nu se știe dacă e și întâmplătoare”. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, care a comentat apelul lansat astăzi de unii reprezentanți ai societății civile, prin care cer reprezentanților Blocului „ACUM” și PSRM să se alieze în actualul Parlament.

Potrivit lui Negru, este evident că „interesul oamenilor de afaceri care stau în spatele lui Andrei Năstase, dornici de răzbunare, coincide cu interesul Moscovei, supărată și ea, dornică și ea de răzbunare pe Plahotniuc”.

„Semnalele pe care le transmit în ultima vreme mesagerii Kremlinului rezonează cu apelurile activiștilor PPDA, a căror„autonomie” poate fi, de asemenea, pusă la îndoială”, opinează Nicolae Negru.

Acesta a mai adăugat că PSRM a invitat Blocul „ACUM” la negocieri. „Mingea e, de fapt, pe terenul „ACUM” - ului, în special al PAS - ului, al Maiei Sandu, căci Năstase a lăsat să se înțeleagă că nu exclude o alianță temporară și formală cu PSRM”.

Editorialistul s-a referit și la cerința activiștilor civici, ca mai întâi „ACUM” și PSRM să anuleze sistemul mixt, iar ulterior să fie organizate alegeri anticipate conform sistemului proporțional.

„Există însă trei probleme: chiar dacă facem abstracție de faptul că, formal, schimbarea sistemului electoral nu se efectuează, conform Comisiei de la Veneția, înainte de alegeri, PSRM și Dodon personal vor trebui să treacă printr-un proces umilitor, greu explicabil, de revenire la sistemul electoral proporțional. E cum și-ar aplica o păruială în public, ca văduva unter-ofițerului din „Revizorul” lui Gogol.

În al doilea rând, adoptarea legilor „antioligarhice” (inclusiv revenirea la sistemul electoral proporțional) nu poate fi efectuată atât de repede precum pare și succesul nu e garantat. Va fi nevoie de o perioadă de guvernare comună, într-o conviețuire politică dăunătoare ambelor părți. Viața ar putea să-i pună în fața unor decizii principiale, care să le afecteze iremediabil imaginea și rezultatele în viitoarele alegeri, locale și parlamentare”.

Sursa citată a mai adăugat că „ACUM” va fi nevoit să coopereze cu PD, chiar dacă admitem că alegerile anticipate pot avea loc în conformitate cu sistemul proporțional.

„Alegerile anticipate, chiar și organizate după vechiul sistem electoral, nu asigură eliminarea PD de pe scena politică și o majoritate absolută pentru „ACUM”. Mai devreme sau mai târziu, „ACUM” va fi nevoit să coopereze cu PD”, a conchis Nicolae Negru.
 

Autor: ziarulnational.md
04.04.2019 Opinii
1448
0

Comentarii 0