Sursa imagine: ipn.md

Politolog: În interiorul blocului ACUM nu există unitate

În interiorul blocului ACUM, care este format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, nu există unitate. Unul dintre cei doi lideri vrea să aibă o înțelegere cu Partidul Socialiștilor în Parlament pentru a începe procedura de deoligarhizare, iar celălalt lider nu vrea să meargă pe această cale. De această părere este politologul Ernest Vardanean, transmite IPN.

„Celălalt lider nu vrea să meargă pe această cale pentru că aici, în primul rând, există ambițiile proprii, dorința de a-și lua revanșa. În al doilea rând, este o lipsă serioasă de motivație pentru asemenea acțiuni”, spune politologul. Potrivit lui, ar putea exista și alte motive.
 
Totodată, Ernest Vardanean consideră că Republica Moldova a ajuns la un asemenea nivel de pierdere a suveranității încât problemele interne nu pot fi soluționate fără un anumit nivel de implicare a forțelor externe. „Eu nu vreau ca marile capitale să determine coaliția majorității parlamentare. Aceasta este o ofensă asupra suveranității Republicii Moldova”, spune politologul.
 
Comentatorul politic Igor Volnițchi amintește că Republica Moldova a început să piardă capacitatea de a adopta decizii politice în anul 2002, atunci când au izbucnit protestele împotriva Partidului Comuniștilor. Potrivit lui, atunci, după câteva luni de proteste, politicienii au fost chemați în Consiliul Europei și a fost creată o masă rotundă permanentă și o perioadă cele mai importante decizii se adoptau anume acolo. Potrivit lui, în istorie sunt multe asemenea cazuri când a fost evident că deciziile se luau în altă parte decât în Republica Moldova.
 
„Începând cu anul 2012 și până în prezent noi am pierdut capacitatea de adopta de unii singuri decizii și întotdeauna ne uităm unde sunt cei care vor lua decizi în locul nostru. (...) Partidele noastre trebuie să uite de această istorie de 18 ani, este timpul să se învețe să se înțeleagă, să ajungă la anumite concluzii și să adopte decizii”, spune Igor Volnițchi.
Autor: IPN
23.03.2019 Opinii
2406
0

Comentarii 5

 • Dromihetes:

  Dezbinarea a inceput odata cu multipartitismul si s-a uitat de centralismul democrtic, de rolul personalitatii, in istorie, lipsa continuitatii merotocratiei la orice nivel si domenii. Zapaceala electoratului este rezultatul lipsei unitatii pe diferite criterii. Probabil ca democratia actuala a derapat de la principiile democratiei antice din Grecia. În Dacia guvernau doar cei mai merituosi..Probabil ca democcratia poate fi amplicata doar acolo unde cetatenii se cunosc doar reciproc si nu de la TV sau RV.. In rest e totul ca la bazar. Cumper da nu stii nimic despre marfa

  23.03.2019 10:01
 • DORIN:

  CE UNITATE BRE DACA ACOLO CRIMINALII CONDUC

  23.03.2019 10:36
 • Dimon:

  Un lucru evident este ca nu poate exista o unitate in prosteala si in povesti, ei intratit sunt de imbecili ca ii intruneste doar setea de bani si putere.

  23.03.2019 11:11
 • Dimon:

  A fost si de asteptat asa final pentru acest bloc, a fost format doar pentru a prosti lumea cu lupta lor inventiva, dar scopul final e clar pentru a succede in parlament si a aseza fundul frumos pe spinarea cetatenilor.

  23.03.2019 11:21
 • realist:

  Ei inca nu s-au putut decide cine e presedintele fractiunii parlamentare

  23.03.2019 14:28