Sursa imagine: radioiasi.ro

CERS Moldovenească și „Pavlogradugoli” vor furniza și în 2019 energie electrică pentru Moldova

În perioada 1 aprilie 2019 – 31 martie 2020, energia electrică va fi furnizată Moldovei de CERS Moldovenească din Transnistria şi „DTEK Pavlogradugoli” din Ucraina, care au fost furnizorii principali şi în anul trecut.

Potrivit agenţiei INFOTAG, energia electrică însă nu va fi furnizată direct, ci prin intermediul operatorului moldovenesc „Energocom”, care deja de mai mulţi ani vinde grupului „Gas Natural Fenosa Moldova” energie electrică pe care o cumpără din Transnistria şi Ucraina.
 
Potrivit unui comunicat a companiei, întreprinderile sale – „RED Union Fenosa” şi „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” vor semna un nou contract cu „Energocom”, care s-a angajat să livreze energie electrică la preţul de $54,2 pentru un megawatt-oră faţă de $52,8 în contractul actual.
 
Volumul de energie necesară întreprinderiide distribuție va fi asigurat de către compania intermediară în proporție de 85% de la CERS Moldovenească la prețul de $52,4 și de 15% de la „DTEK Pavlogradugoli” la prețul de 64,4$ pentru 1 MWh.
 
După cum a informat anterior INFOTAG, Moldova produce doar a cincea parte din energia electrică consumată, iar pentru procurarea restului volumelor de energie electrică se desfășoară licitații anuale. Acestea însă au un caracter formal, căci sunt mereu câştigate de „Energocom”. Şi de această dată, la etapa finală a licitaţiei, furnizorii CERS Moldovenească și „DTEK Pavlogradugoli” s-au retras din concurs, prezentându-şi ofertele către „Energocom”, care a fost declarat câştigător al licitaţiei. 
 
„Energocom” este o companie de stat, creată special pentru a procura energie electrică din străinătate şi a o vinde întreprinderilor de distribuţie din Moldova. Această companie este una dintre cele mai profitabile din republică, deşi nu produce nimic şi prestează doar servicii de intermediar.
 
Printr-o hotărâre de guvern din 2018, „Energocom” a fost numit principalul furnizor de energie electrică în Moldova până la 1 ianuarie 2021 și primește pentru acest serviciu 163 de bani pentru 1 kWh (fără TVA). În același timp, numai „RED Union Fenosa” intenționează să achiziționeze de la 1 aprilie 2019 până la 31 martie 2020 circa 238 milioane kWh de energie electrică.
Autor: Infotag
16.03.2019 Actual
439
0

Comentarii 0