Sursa imagine: infotag.md

MEI: Veniturile parcului IT din Moldova vor ajunge, în 2019, la 2,6 miliarde de lei

Ministerul Economiei şi Infrastructurii estimează că în anul 2019 veniturile parcului IT din Moldova vor ajunge la 2,6 mlrd. lei şi vor depăşi cu 40% indicii anului trecut.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a declarat ministrul Chiril Gaburici la întrevederea de joi cu administrația și unii rezidenți ai Moldova IT Parc. El a menţionat că „sectorul IT din republică este în deplină dezvoltare, iar stimulatorul principal este modelul Parcului IT virtual, lansat în 2018, care a demonstrat potențialul major de poziționare a țării pe harta globală drept destinație IT”.
 
Potrivit ministrului, în doar un an de activitate, Parcul IT a înregistrat un număr de 339 rezidenți activi, cu un venit din vânzări de circa 2 mlrd. lei, depășind venitul prognozat cu aproximativ 77 mil. lei. Vânzările locale ale rezidenților în noul regim fiscal au atins valoarea de 373 mil. lei, iar exporturile realizate doar de rezidenții Parcului au fost de circa 4,4 ori mai mari, depășind suma de 1,6 mlrd. lei. 
 
„Dinamica de creștere se păstrează și pe parcursul primelor două luni ale anului 2019. La ziua de azi, calitatea de rezident al Moldova IT Park o dețin 373companii, dintre care 106 companii cu capital străin”, a spus Gaburici.
 
Potrivit lui, capitalul uman este unul din elementele-cheie în dezvoltarea sectorului IT. 
 
„Am reușit să creăm condiții optime pentru rezidenți, astfel încât să își poată dubla volumul de vânzări, dar și numărul de angajați. În 2019 ne așteptăm la o creștere importantă a numărului de rezidenți, încurajați de rezultatele companiilor înregistrate până în prezent. Acestea se datorează inclusiv interesului sporit din partea investitorilor străini, ce a rezultat într-un număr de 96 companii cu capital străin înregistrate, din 27 de țări. Originea capitalului străin este preponderent din SUA și Uniunea Europeană”, a menționat ministrul.
 
Conform datelor ministerului, cele mai solicitate și profitabile activități eligibile în cadrul Moldova IT Parc pe parcursul anului 2018 au fost: servicii de realizare a soft-ului la comandă, servicii de prelucrare de date, administrarea paginilor web și activități conexe, precum și alte activități de servicii IT. Printre direcțiile cu potențial de creștere se numără industria creativă, R&D, dar și prototiparea.
Autor: Infotag
15.03.2019 Actual
345
IT, MEI
0

Comentarii 0