Sursa imagine: moldovademocrata.md

De ce invitația socialiștilor a fost respinsă de blocul ACUM? Un scurt ghid în logica negocierilor politice

Pașii pe care îi întreprinde blocul ACUM în ultima vreme sunt urmăriți atent de toată lumea. Aparent, miza nu este mare pentru că e limpede căcei din ACUM, nu vor să coalizeze cu nimeni și preferă să facă opoziție pentru a ”salva”, după cum spunei, democrația în Moldova. Cu toate acestea, dreapta parlamentară evită să se plaseze benevol în opoziție și joacă tactic, încercând să scape de îmbrățișările politice ale viitorilor colegi de parlament care au început să le tot dea târcoale. ACUM-iștii vor să fie împinși în opoziție explicit de adversarii lor politici prin crearea unei majorități parlamentare de centru-stânga pentru a evita posibilele critici cu privire la refuzul de a fi la guvernare.

Tocmai din această cauză, blocul ACUM nu a răspuns printr-un refuz categoric ofertei făcute de  socialiști de a discuta crearea unei majorități parlamentare, ci a cerut votarea în parlament a unor legi cu privire la caracterul capturat al statului, ceea ce ar antrena o serie de demiteri de răsunet. Deputații din PAS și Platforma DA sunt convinși că o atare propunere nu poate fi acceptată de socialiști din varii motive – le strică planurile cu privire la crearea uneiprezumptive coaliții PD-PSRM, este dificilă din punct de vedere tehnic, deoarece nu stabilește din start cum va arăta majoritatea parlamentară, solicită demiterea conducătorilor mai multor instituții care, potrivit legii, sunt inamovibili.

Astfel, blocul ACUM le transmite socialiștilor, dar și pediștilor următorul mesaj – ”lăsați-ne în pace, nu ne terorizați cu tot felul de invitații ipocrite, creați alianța pe care o vreți și lăsați-ne să va criticăm așa cum vrem noi. Iar noi o să criticăm de o să vă zboare penele”.

În sens invers, jocul tactic al PDM și al socialiștilor este de a nu oferi dreptei prerogativa exclusivă a criticii și punerii guvernări la zid și de a-i atrage în tot felul de discuțiiprivitor la o viitoare coaliție.”N-o să aveți răgazul să stați pe perne de puf și să criticați în voie – parca le spun PDM și socialiștii celor de la ACUM. O să lucrați cu noi în Parlament și o votați cu noi diferite legi pentru binele oamenilor”.

În fond, această discuție e puțin interesantă pentru publicul larg. E un fel de tragere a frânghiei în condițiile în care toată lumea vrea să ajungă mai repede la masa cu bucate. Cu toții ne dorim cât mai repede o clarificare a situației și instalarea unei coaliții majoritare care ar da țării un guvern.

Dar e foarte probabil că va trebui să așteptăm. Cele trei formațiuni politice ajunse în parlament vor practica în continuare acest joc al amânării și vor întârzia crearea unei coaliții majoritare. Fiecare va încerca să atragă adversarul pe propriul teren pentru a-l zdupăci cât mai bine. Emblematică, în acest sens, a fost invitația socialiștilor de a discuta cu ACUM-iști la sediul PSRM. Refuzul blocului ACUM de a se prezenta la locul și ora indicată a fost doar o dovadă că nimeni nu va dori să cedeze.

În aceste condiții, va trebuisă ne antrenăm cu răbdare. Am ales ce am ales, iar acum trebuie să răbdăm ca partidele să-și facă jocurile.
 

Autor: Corneliu Ciurea
12.03.2019 Opinii
735
0

Comentarii 0