Sursa imagine: ipn.md

Chirtoacă sparge tăcerea: Implicarea lui Năstase într-o mega-escrocherie financiară

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, publică o serie de dezvăluiri incediare privind implicarea liderului PPDA, Andrei Năstase, în falimentarea companiei de stat AIR Moldova, alături de nașul său de cununie, oligarhul Victor Țopa. Într-o postare pe Facebook, Chirtoacă scrie că pretinsul investitor german ”Unistar Ventures" GMBH era de fapt o obscură companie offshore, controlată de fugarul de la Frankfurt.

”Compania germana "Unistar Ventures" GMBH (în prezent denumită "German Aviation Capital" GMBH), care a procurat în anul 2000 49% din acțiunile "Air Moldova", era germană doar cu numele, cu sediul și cu administratorul pensionar, dar nu și cu fondatorii. Era deci foarte și foarte moldovenească de fapt, avâdu-i in spate pe Ministrul Transporturilor de atunci, Victor Topa, soța sa Ana, precum și finul lor de cununie - Andrei Năstase, vicedirector general al "Air Moldova" responsabil de probleme juridice”, notează Dorin Chirtoacă.

În opinia lui Chirtoacă, există informații din prima sursă, cu documente, care coturează clar proporțiile acestei escrocherii.

”Astfel mitul "investitorului" german din anul 2000 de la "Air Moldova", este spulberat definitiv. Prin urmare cele 7 milioane de Euro, care au fost încasate prin intermediul CEDO, au ajuns la nimeni alții, decât la Victor Topa și Andrei Năstase”, continuă fruntașul liberal.

Chirtoacă mai face legătura între privatizarea frauduloasă AIR Moldova și devalizarea Băncii de Economii, în care au fost implicați Victor Țopa și Andrei Năstase.

”De menționat că primul milion de euro din această sumă, provine dintr-un credit bancar de la BEM facilitat în anii 1999-2000, de Viorel Țopa, președinte BEM pe atunci, lui Victor Topa, adus apoi ca "investiție" din Germania. Acest milion de euro așa și nu a fost întors până astazi BEM-ului, și face parte astfel din furtul miliardului de euro, care s-a acumulat în anii următori până, deja cum știm, în 2014”, conchide Dori Chirtoacă.

Acesta mai întreabă cum Năstase a trecut așa-numitele ”filtre” ale meritocrației și integrității, despre care a tot trâmbițat Maia Sandu.

Autor: Ion Vasilos
21.01.2019 Actual
500
0

Comentarii 1

  • Ungureanu:

    Foarte bine, că Chirtoacă a început să facă dezvăluiri. Cam târzior, dar mai bine mai târziu, decât niciodată!

    21.01.2019 13:19