Sursa imagine: europalibera.org

Negru: Alegerile parlamentare anticipate vor fi evitate, căci vor lovi în cei care le vor provoca

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, va câștiga alegerile în circumscripția Nisporeni. Acest lucru se va datora și faptului că liderii PAS și PPDA au evitat confruntarea cu fruntașul democrat, din frica de a o pierde. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Național.

”O confruntare electorală directă, curajoasă, cu Plahotniuc ar fi fost în favoarea lui Andrei Năstase, mai cu seamă că liderul PPDA l-a provocat, nu o sungură dată, pe liderul PD la un duel electoral. Indiferent de rezultate, PPDA şi PAS ar fi avut de câştigat. Acum se dovedeşte că aceasta nu era decât o fanfaronadă în stilul lui Năstase”, scrie Negru.

Autorul consideră că PPDA și PAS nu va obține majoritatea în viitorul Parlament, deoarece nu au o prea mare pondere în afara Chișinăului.

”Blocul electoral „Acum PPDA-PAS” poate obţine 50 la sută din voturi numai dacă PD nu participă la alegeri”, consideră jurnalistul citat. ”Într-o conjunctură politică favorabilă, numărul maxim de mandate, pe care pot miza Andrei Năstase şi Maia Sandu e de 36 (plus câteva mandate după redistribuire)”, mai spune Nicolae Negru.

Nici PSRM nu prea are șanse să câștige detașat scrutinul, deoarece va pierde multe voturi în favoarea PCRM și a partidelor lui Ilan Șor sau Renato Usatîi.

”PSRM, din a cărui turtă electorală vor rupe comuniştii, „şoriştii” și „naşiştii” („Partidul Nostru”) lui Renato Usatâi, nu va obţine majoritatea absolută, iar Rusia va restabili taxele vamale pentru legumele, fructele, conservele şi vinurile moldoveneşti”, consideră jurnalistul citat.

Negru mai scrie că alegerile anticipate vor fi evitate, deoarece vor prejudicia serios imaginea formațiunilor care le vor provoca.

”Alegerile parlamentare anticipate vor fi evitate, căci vor lovi în cei care le vor provoca. Sunt posibile următoarele coaliţii sau majorităţi parlamentare: 1) PPDA-PAS-PD; 2) PSRM + deputaţii independenţi (unii deveniţi „independenţi” ad hoc); 3) PSRM-PPDA; 4) PD + deputaţii independenţi”, conchide Nicolae Negru.

Autor: SV
04.01.2019 Opinii
1731
0

Comentarii 0