Sursa imagine: ipn.md

Politolog: Prognozele pentru 2019 prevăd continuarea guvernării PDM, dar și fortificarea opoziției pro-UE

Anul 2019 va fi un an crucial pentru democrația și parcursul european al Moldovei, dar și pentru sustenabilitatea proiectului european, în general, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Printre prognozele pentru anul 2019, politologul menționează reconfigurarea agendei europene. În funcție de rezultatele alegerilor din februarie 2019, agenda europeană a Moldovei va fi redefinită. Astfel, viteza reformelor ar putea fi din nou accelerată sau prioritățile reformelor vor fi schimbate. În cazul scenariului în care PDM rămâne la putere, gustul pentru reforme conform Acordului de Asociere ar putea reveni, ceea nu înseamnă și profunzime în reforme, prognozează Dionis Cenușă.
 
De asemenea pe plan intern, politologul estimează că opozția pro-UE se va fortifica ca urmare a alegerilor. El nu exclude faptul că dacă prezența opoziției în viitorul Parlament va fi sub așteptările electoratului, atunci ar putea fi inițiate proteste post-electorale. În asemenea caz, protestele vor fi coordonate de către blocul electoral ACUM (PAS, Platforma DA și alții) și inspirate din experiența Armeniei din 2018.
 
În altă ordine de idei, Dionis Cenușa crede că în 2019 va fi restabilită asistența financiară a UE. După desfășurarea alegerilor parlamentare, UE ar putea stabili dialogul cu oricare din partidele aflate la guvernare. Astfel, chiar și cu eventuala extindere a guvernării PDM pentru încă patru ani, UE ar putea să restabilească asistența sa financiară, în baza condiționalității politice și tehnice anterioare, parțial reînnoite, opinează politologul.
 
Pe plan regional, prognozele lui Dionis Cenușa sugerează că Georgia va devine liderul Parteneriatul Estic. În realitate, scrie politologul, agenda reformelor din Georgia, Ucraina și Moldova se află în pericol permanent în fiecare dintre cele trei țări, din cauza interferenței grupărilor oligarhice în procesul de luare a deciziilor. El concluzionează că prelungirea perioadei în care oficialii europeni ignoră aspectele nocive ale factorul oligarhic din Georgia amplifică dimensiunea viitoarei dezămăgiri a UE în Georgia.
 
Aspectele de politică externă menționate în cele zece prognoze pentru 2019 conțin eșecul președinției României în cadrul UE. Politologul crede că guvernarea PSD-ALDE a ruinat autoritatea României, fără de care o conducere puternică a tuturor guvernelor naționale europene va fi extrem de complicată.
 
De asemenea, Dionis Cenușa se referă la probabilitatea ridicată a unui Brexit haotic, care va avea efecte negative inclusiv asupra celor circa 400 mii de români, printre care se numără și cetățenii moldoveni cu dublă cetățenie.
 
Politologul este de acord cu opiniile potrivit cărora forțele eurosceptice se vor emancipa în cadrul alegerilor parlamentare europene din 23-26 mai 2019. În asemenea circumstanțe, numărul eurodeputaților eurosceptici ar putea depăși 200 de mandate, încă insuficient pentru a ocupa 1/3 din forul european. O asemenea conjunctură va avantaja regimurile politice din Moldova și alte țări din vecinătatea europeană, unde guvernarea este ghidată de grupări oligarhice și principiile cleptocrației, crede Dionis Cenușa.
 
Extinderea crizei statului de drept către alte state din interiorul UE, inclusiv în România, reprezintă o altă prognoză negativă a politologului. El este de părerea că în procesul de adoptare a cadrului bugetar european, definitivat în 2019-2020, pentru următorii șapte ani, Comisia Europeană va trebui să includă precondiții legate de statul de drept pentru accesarea fondurilor structurale.
 
Dezasamblarea sancțiunilor UE aplicate față de Rusia este o altă prognoză lansată de Dionis Cenușa. Miza Rusiei este să capituleze solidaritatea europenilor față de cauza Ucrainei, atât pentru a izola Ucraina, cât și pentru a reface propria economie și a scădea cât mai urgent presiunea socială acasă, scrie politologul.
 
El finalizează topul său cu previziunea conform căreia Rusia va escalada agresiunea împotriva Ucrainei. Politologul este convins că Kremlinul nu va renunța la măsurile de excludere a Ucrainei din Mările Azov și Neagră, ceea ce va afecta economia regiunilor cu acces la mare și ar putea spori nemulțumirea acestora față de autoritățile centrale de la Kiev. Sărăcia crescândă în societatea rusă, care afectează între 13-22% din cetățenii ruși, va spori agresivitatea regimului lui Vladimir Putin. Cel din urmă, încearcă să înlocuiască progresul intern cu restabilirea mândriei naționale prin ofensive externe de orice tip, concluzionează politologul.
Autor: IPN
02.01.2019 Opinii
2922
0

Comentarii 0