Sursa imagine: ipn.md

Politolog: Un progres major în 2018 a fost menținerea simpatiilor pro-UE deasupra celor euroasiatice

Chiar dacă dialogul UE-Moldova a trecut printr-o perioadă de răcire și dezangajare din partea guvernării moldovenești, pot fi evidențiate câteva progrese care au marcat pozitiv procesul de integrare europeană a țării, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Primul progres major specificat de către politolog este îmbunătățirea cunoștințelor în UE despre agenda reformelor din Moldova.
 
Realitățile moldovenești au devenit extrem de mediatizate pe plan regional și la nivel continental, evidențiază Dionis Cenușa. Potrivit lui, acest lucru a forțat guvernarea să acționeze în grabă și să comită greșeli, care au putut fi elucidate de către opoziție, mass-media independentă și societatea civilă.
 
El consideră că a sporit exactitatea rapoartelor elaborate de către instituțiile europene, unde se regăsesc deficiențele celor mai recente politici ale guvernării. Volumul informației critice furnizată către Bruxelles a combătut deseori versiunea pozitivă a stării lucrurilor, ilustrată de către autoritățile moldovenești. Irascibilitatea guvernării din cauza imposibilității de a controla comunicarea externă s-a observat prin învinuirea opoziției de faptul că pătează imaginea țării la Bruxelles, explică politologul.
 
Menținerea simpatiilor pro-UE în societate, indiferent de obstacole, reprezintă al doilea progres indicat de către Dionis Cenușa. În opinia lui, maximizarea conflictului politic între forțele care se asociază cu UE, guvernarea condusă de către Democrați și opoziția extra-parlamentară, a creat condiții prielnice pentru risipirea sprijinului față de UE. Dar nici atacurile mediatice anti-UE și nici contradicțiile dintre putere și opoziție nu au diminuat drastic gradul de simpatii proeuropene.
 
Unele estimări atestă că acestea au sporit pe parcursul lui 2018, fără a fi alterate de eforturile masive ale președintelui Igor Dodon de a solidifica contactele cu Moscova și Uniunea Economică Euroasiatică, amintește politologul. Unele sondaje indică menținerea sau chiar creșterea simpatiilor proeuropene deasupra celor pro-Uniunea Euroasiatică. Iar altele arată o scădere de practic 10% a simpatizanților. Totuși, în niciunul din cazuri, opțiunea publică favorabilă Uniunii Euroasiatice nu a depășit-o pe cea pro-UE.
 
Cel de-al treilea progres menționat de către politolog este consolidarea exporturilor către UE.
 
Pe parcursul lui 2018, volumul exporturilor către UE a fost în creștere și a atins circa 70% din totalul exporturilor, evidențiază Dionis Cenușa. El constată că proximitatea geografică și numeroasele similitudini de ordin socio-istoric-cultural a permis ca circa jumătate din produsele moldovenești livrate în UE să se oprească în România.
 
Astfel, țara vecină și-a consolidat pozițiile de principală piață de desfacere pentru Moldova, iar Rusia a fost deposedată de pârghiile comerciale de influență, chiar dacă președintele Igor Dodon încearcă să le recupereze, concluzionează politologul.
Autor: IPN
26.12.2018 Opinii
1870
0

Comentarii 2

  • realist:

    Cu toate ca rasurile de Maia si Nastase au vrut sa opreasca finantarea din partea UE pentru ca sa stirneasca nemultumiri fata de UE in rindul populatiei

    26.12.2018 09:53
  • Valeriu:

    Si ce reiese din asta? Reiese ca guvernarea, chiar daca a facut unele greseli, a reusit sa duca Moldova mai aproape de UE si de standardele europene.

    26.12.2018 09:59