Sursa imagine: epa.eu

Dodon: Dacă PSRM va învinge la alegeri, Acordul de Asociere cu UE ar putea fi revizuit

Dacă Partidul Socialiştilor (PSRM) va învinge la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Moldova va purta negocieri cu Bruxellesul pe marginea Acordului de Asociere RM-UE, susţine Preşedintele Igor Dodon.

Șeful statului a declarat într-un interviu pentru portalul „Politica internaţională şi societatea” (IPJ) că Acordul a fost aprobat „în formă brută”.
 
„Interesele reale ale țării noastre nu au fost luate în considerare. Acest lucru a dus la un dezechilibru grav pe piața externă și pe cea internă, precum şi a provocat pagube producătorului autohton. Această situație trebuie îndreptată, deoarece mii de producători moldoveni suferă anual pierderi imense”, a declarat Președintele.
 
El nu are nicio îndoială că, atunci când PSRM va obţine majoritatea parlamentară în 2019, va fi elaborat un nou proiect al acestui document, adaptat la necesităţile economice ale Republicii Moldova”.
 
În ceea ce privește chestiunea vizitelor frecvente la Moscova, Dodon a spus că "a fost prezent acolo unde interesele Republicii Moldova au cerut acest lucru, unde a existat posibilitatea de a corecta greșelile politice grave în domeniul politicii externe făcute de guvernul democrat".
 
Referindu-se la vizitele frecvente la Moscova, Dodon a spus că „a fost prezent acolo unde interesele Republicii Moldova au cerut acest lucru, unde a existat posibilitatea de a corecta greșelile politice grave în domeniul politicii externe făcute de guvernul democraţilor”.
 
„Dacă eu personal nu m-aş fi apucat în cel mai serios mod de restabilirea bunelor relații cu Federația Rusă, țara noastră ar fi suferit pierderi economice și sociale enorme. Am reușit să readuc pe piața rusă o parte semnificativă a exporturilor moldovenești, precum și să obțin graţierea migrațională a zeci de mii de cetățeni care lucrează în această țară”, a spus Președintele.
 
Dodon a reamintit că, în ultimele luni, „și-a exprimat cât mai clar posibil poziția în problemele de politică externă: echilibru în relațiile cu Vestul și cu Estul”.
 
„Lăsaţi-ne să restabilim bunele relații cu Federația Rusă (subminate grav prin acțiunile autorităților eurounioniste) și, în același timp, să menținem parteneriatul cu țările occidentale într-un format pe bază de respect reciproc”, a spus el.
 
Președintele a subliniat că „o astfel de prioritate a politicii externe a Republicii Moldova nu coincide cu strategia Guvernului”.
 
„Strategia Guvernului, dimpotrivă, susține o campanie de propagandă acerbă împotriva Rusiei și dă foc la o mulţime de punţi cu Estul, pe care eu încerc să le restaurez. Iar în relațiile cu Occidentul, toate guvernările vare au urmat după anul 2009 promovează un stil de supunere, de aservire, care subminează suveranitatea Republicii Moldova”, a spus Dodon, menționând că „ironia constă în faptul că toate aceste guvernări au dezamăgit foarte mult reprezentanții lumii occidentale”.
Autor: Infotag
06.12.2018 Actual
579
0

Comentarii 0