Sursa imagine: ziarulnational.md

Bogatu: Prăbușirea celor două partide de opoziție se vede cu ochiul liber, iar conduita lamentabilă a Maiei Sandu trage partidul în jos

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru Bogatu. Totuși, această reformă va fi foarte greu de implementat, deoarece este puțin probabil că în viitorul Legislativ va fi constituită o majoritate parlamentară constituțională.

„Referendum care ar urma să se desfășoare la 24 februarie, concomitent cu alegerile parlamentare. Democrații, din punct de vedere electoral, au calculat bine. Ei sensibilizează atenția cetățenilor asupra a două dintre cele mai profitabile teme politice. Consultarea populară le va aduce democraților, probabil, un spor de audiență. Referendumul ar putea să aibă câștig de cauză. Mai greu va fi de implementat prevederile lui. În viitorul Parlament va fi nevoie de o majoritate constituțională pentru a vota schimbarea, ceea ce este puțin probabil. Va ridica semne de întrebare în UE și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ”, spune acesta în emisiunea „Cronica lui Bogatu”, de la Prime TV.

Analistul s-a referit și rezultatele sondajului de opinie realizat de IMAS, care arată că patru partide ar accede în Parlament: „Pe primul loc e încă PSRM cu 27 la sută, în scădere față de anul 2016. Pe locul doi urcă PD cu circa 16 la sută dintre alegători, în creştere cu cinci puncte procentuale faţă de luna iunie a acestui an. Pierd teren PPDA și PAS care întrunesc 7 și, respectiv, 6 la sută. Prăbușirea celor două partide de opoziție se vede cu ochiul liber, iar conduita lamentabilă a Maiei Sandu trage partidul în jos. Anticipam încă înainte de alegerile din Chișinău că refuzul ei de a candida la funcția de primar și incapacitatea acesteia de a rezista în fața șantajului lui Năstase îi vor juca festa”.

De asemenea, Bogatu a abordat în emisiunea sa și subiectul Fundației „Open Dialog”. „A fost prezentat un raport secret privind finanțarea Fundației „Open Dialog” printr-o schemă de bani cunoscută drept „Laundromat”, elaborată și aplicată de penalul Platon. Banii spălați din Rusia erau destinați și pentru această pretinsă organizație nonguvernamentală. Pe acest fundal, Andrei Năstase și Maia Sandu amintesc de struțul care își îngroapă capul în pământ. Refuzul lor de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare care anchetează abuzurile și imixtiunile Fundației „Open Dialog” nu este demn de niște politicieni serioși. Maia și Andrei se comportă ca niște copii care în situații neplăcute închid ochii, crezând că astfel nu-i vede nimeni. Și mint de îngheață apele”, crede acesta.

Analistul mai crede că Năstase și în special Maia Sandu ar trebui să-și pună cenușă în cap în legătură această fundație dubioasă. „La început, liderul PAS spunea că n-a beneficiat de nicio finanțare din partea Ludmile Kozlovska, ca astăzi, strânsă la zid, să recunoască totuși că a luat bani de la „Open Dialog”. Spre deosebire de alți politicieni din Europa nu are curajul să-și pună cenușă în cap. Acum câtva timp liderul PAS se arăta chiar nerăbdătoare să compară în fața Comisiei de anchetă, etalând mult patos și energie debordantă. Și după cum ne-a obișnuit deja, Maia Sandu a mințit din nou pentru a nu știu câta oară. Mai țineți minte cum nega un timp că a fost membru PLDM? Viitorul altfel, promis de Maia Sandu, e deja prezent și pare dezamăgitor, pentru că este construit pe ipocrizie și prefăcătorie. Halal clasă politică nouă”, este de părere Bogatu.

Autor: ziarulnational.md
19.11.2018 Opinii
2586
0

Comentarii 4

 • Ungureanu:

  Dacă Maia Sandu e atât de integră, cum zice, la aceste două semnale - Raportul din Parlament și rezultatele sondajuui, ar trebui s-o determine să-și dea dimisa și să iasă din politică. Așa fac politicienii adevărați. Nu trebuie să urmeze exemplul lui Mihai Ghimpu care cu ambiția lui de a rămâne în fruntea PL, a distrus partidul.

  19.11.2018 13:06
 • Andrei:

  Dacă să treci în revistă realizările democraților cum ar fi Programul ”Drumuri Bune”, ”Prima Casă 1, 2, 3, ”Tichetele de masă”, ”Reforma pensiilor”, crearea Parcurilor IT ce vor fi curînd un pilon de bază al economiei, creștere economică cu 5,2% confirmată și de Banca Mondială, Chișinău Arena, reducera tarifelor la gaz și energie, toate aste sînt dovezi clare că acestă guvernare reușește și cetățenii apreciază acest lucru.

  19.11.2018 15:10
 • Sandu:

  Guvernarea actuala ne arata intentiile ei serioase de a dezvolta aceasta tara, asta se vede si dupa realizari.

  19.11.2018 15:12
 • Petru:

  Bogatu e esit de pe fix. Desi poseda un spirit analitic elevat, dependenta de treuca ii face vulnerabil. De data aceasta mai mult. Din Bogatu se transforma in Renegatu. Si el stie bine de ce, dar n-are incotro. PD-ul a comis infractiuni,pe care nici nepotii nepotilor nostri nu le vor ierta. E vorba de "furtul secolului", invalidarea alegerilor in capitala, expulzarea profesorilor turci din tara. Astea-s conduite nefiresti pentru o societate libera, imorale si penale, fiindca is indreptate impotriva omului, impotriva valorilor si traditiilor democratice. UE a facut deja o concluzie. Daca natura PD este una xenofoba, dictaroaiala, atunci n-are ce cauta la guvernare si punctum. Cat priveste acuzatiile impotriva Maii Sandu, suna hilar. Nimic din ceea ce afirmi tu, dar si comisia de ancheta, nu este adevarat, pentru ca toate circuitele financiare catre PAS pot fi usor controlate pe facturele bancare. Or, nici Open Dialogue si nici alta organizatie straina n-a transferat pe contul partidului nici un sfant. De ce, Bogatule, n-ai verificat inainte de a fi ciripit pe subiectul disputat? Trebuie sa inteleg, ca nu ti-a fost convenabil. Totusi, intrun tarziu, vom vedea cine spune adevarul, dar cine toarna minciuni din interese meschine.

  20.11.2018 08:59