Sursa imagine: reuters.com

Ucraina: Alegeri în regiunile separatiste, în ciuda criticilor Occidentului

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei, puternic susţinuţi de Moscova, organizează duminică alegeri, în ciuda avertismentelor Kievului şi ale Occidentului, care le consideră "ilegitime" şi contrare procesului de pace, relatează AFP.

Scopul acestor scrutine este a alege 'preşedinţi' şi deputaţi pentru cele două 'republici populare' autoproclamate de către rebeli la Doneţk şi Lugansk, care nu se mai află de patru ani sub controlului Kievului.
 
Ele vor întări separarea acestor teritorii de restul ţării şi îi vor legitima pe noii lideri, în contextul în care procesul de pace este în punct mort, iar ciocnirile duc la creşterea în permanenţă a bilanţului acestui conflict, estimat de ONU la peste 10.000 de morţi.
 
Anunţul privind organizarea acestor alegeri a declanşat proteste puternice din partea Kievului şi a Occidentului, care consideră că este vorba de implicarea Moscovei.
 
Prin ambasada lor din Ucraina, SUA au acuzat Rusia "că amplifică acest conflict prin organizarea de 'alegeri' artificiale", făcând apel la boicot.
 
Uniunea Europeană a denunţat "pretinsele alegeri" care sunt împotriva "spiritul şi literei acordurilor (de pace) de la Minsk" încheiate în februarie 2015.
 
Opt ţări europene - Germania, Belgia, Franţa, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia şi Suedia - au cerut Rusiei "să-şi folosească influenţa" pentru a împiedica organizare acestor alegeri considerate "ilegitime".
 
Moscova dă asigurări că aceste alegeri "nu au nicio legătură" cu acordurile de la Minsk. "Oamenii pur şi simplu au nevoie să trăiască (...) şi să îşi asigure ordinea în regiune", a spus la 1 noiembrie purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, care a vorbit de asemenea despre "necesitatea de a acoperi vidul de putere".
 
Cele două republici autoproclamate sunt conduse de mai multe luni de lideri interimari care ar urma să îşi vadă autoritatea confirmată prin vot.
Autor: Agerpres
09.11.2018 Actual
594
0

Comentarii 0