Sursa imagine: parlament.md

Ghilețchi, întrevedere cu oficiali din cadrul Departamentului de Stat al SUA

Vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi a avut o întrevedere cu persoana responsabilă în cadrul Departamentului de Stat al SUA de relațiile cu Republica Moldova, Elizabeth Hanny, și cu consilierul pentru drepturile omului al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Melissa Crawford. 

Discuția s-a axat pe agenda Parlamentului până la sfârșitul acestei sesiuni, dar și pe organizarea campaniei electorale parlamentare. Valeriu Ghilețchi a trecut în revistă cele mai importante proiecte de legi adoptate recent. Printre ele a menționat modificările și completările, în conformitate cu solicitările FMI, la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, adoptată în două lecturi în ședința de ieri a Parlamentului. De asemenea, a fost adusă în discuție Legea privind organizațiile necomerciale. 
 
La capitolul finanțării ONG-lor, Elizabeth Hanny a menționat că este un subiect sensibil și dacă Parlamentul va decide să introducă cerințe privind transparența surselor de finanțare, acestea ar trebui să se limiteze doar la finanțarea care vine din exterior, practică aplicată în SUA.
 
Cu referire la următoarele alegeri parlamentare, Elizabeth Hanny a subliniat că alegerile trebuie să se desfășoare în mod liber și corect, în conformitate cu normele internaționale. Totodată, a fost exprimată speranța că, în ciuda contextului politic tensionat, după alegeri se va reuși formarea unei majorități parlamentare, care ar continua calea reformelor și integrării europene.
 
Valeriu Ghilețchi a informat-o pe reprezentanta Departamentului de Stat că Parlamentul a audiat raportul Comisiei juridice, numiri și imunități privind analiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor noi în mun. Chișinău și a decis, în baza recomandării Comisei, să anuleze interdicția de a face agitație electorală în ziua tăcerii și în ziua alegerilor, o practică care, de asemenea, se întâlnește în SUA.
Autor: HotNews
09.11.2018 Actual
516
0

Comentarii 0