Sursa imagine: infotag.md

Armata Moldovei va avea soldați și sergenți de trei clase

Parlamentul a adoptat vineri, în prima lectură, modificări legislative pentru implementarea a noi grade militare pentru soldați și sergenți, care vor fi corelate cu funcțiile militare pe care le vor ocupa, studiile și pregătirea profesională, vechimea în funcția și gradul militar deținute anterior.

Proiectul de lege constituie un element al primei etape în cadrul procesului de profesionalizare a Forțelor Armate. Astfel, vor fi introduse trei clase de soldaţi (I, II, III), gradul de caporal, trei clase de sergenţi, gradul de sergent major, fiind exclus gradul de subofiţer.
 
Secretarul de stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja, a menţionat că în fiecare an este prevăzută profesionalizarea unui anumit număr de soldați. În acest an, 400 de recruți vor fi înlocuiți cu militari prin contract, iar în următorii doi ani vor fi înlocuiți alţi 1000 de soldați.
 
Potrivit lui, mecanismul de separare a gradelor militare a fost preluat din țările baltice, însă un model similar a fost implementat în Statele Unite și în România.
 
„Proiectul de lege vizează creșterea prestigiului și importanței corpului de subofiţerii, deoarece anume această categorie formează baza armatei. Acest lucru va permite sergenţilor să primească solde mai mari”, a spus el.
 
În opinia deputatului Partidului Socialiștilor, Grigore Novac, după introducerea gradelor militare pentru soldați, ar putea apărea confuzii în timpul exercițiilor comune cu armatele din Ucraina, România și Rusia, unde nu există asemenea grade.
 
Proiectul de lege prevede, de asemenea, că structurile militare nu vor mai putea să elibereze din serviciu persoanele care dețin doar studii gimnaziale, după expirarea termenului de acțiune al primului contract de îndeplinire a serviciului militar. În prezent, conform prevederilor legislației în vigoare, la încadrarea în serviciul militar a persoanelor din efectivul de soldați cu studii gimnaziale, contractul se încheie pe un termen de 3 ani, cu condiția ca, în această perioadă, persoana să obțină studii de nivel liceal sau profesional tehnic. În caz contrar, la expirarea contractului, militarii urmează a fi eliberați din serviciul militar, acordându-li-se și trei solde lunare.
Autor: Infotag
12.10.2018 Actual
875
0

Comentarii 0