Sursa imagine: politics.md

Leancă: Poziția oficialilor europeni față de situația din Moldova este o atitudine firească

Poziţia oficialilor europeni faţă de situaţia din Moldova şi decizia de a oferi asistenţă financiară doar după desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, este o atitudine firească, care vine în urma unui dialog deficitar cu UE. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, la emisiunea Moldova în Direct. Oficialul totuşi susţine că politicienii de la Chişinău nu îşi pot permite o suspendare a dialogului cu Bruxelles-ul până după alegerile parlamentare.

„Este o atitudine absolut firească pe care au expus-o şi parlamentarii europeni, dar este şi în interesul nostru şi celor de la guvernare şi sunt convins că şi a celor din opoziţie să facem tot ce-i posibil ca aceste alegeri să se desfăşoare într-o ambianţă de maximă corectitudine. Nu toate deciziile de la Chişinău au generat un entuziasm, ba din contra, pe unele nu am reuşit să comunicăm suficient, pe altele există divergenţe între noi şi Bruxelles este mult mai greu să recâştigi decât să o construieşti de la zero aşa cum a fost în”, a declarat Iurie Leancă.
 
La începutul săptămânii, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a aprobat o rezoluţie în care parlamentarii europeni îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu lipsa alegerilor corecte și transparente şi a unei justiții imparțiale. Expertul Ion Tăbârţă susţine că autorităţile ar trebuie să se mobilizeze. 
 
„Deja partenerii noştri europeni au anumite dubii referitor la modul în care funcţionează instituţiile statului în Republica Moldova, desigur că Republica Moldova în linii generale a fost o democraţie electorală dacă actuala guvernare doreşte să reseteze această relaţie cu UE, partidul de guvernare ar trebui să fie primul interesat ca aceste alegeri să fie corecte, să nu fie influenţate”, a spus expertul IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță.
 
Referindu-se la modificarea Constituţiei prin introducerea vectorului de dezvoltare europeană în Legea Supremă, Iurie Leancă susţine că astfel ar putea fi evitată deturnarea parcursului european al ţării.
 
„Votul de mâine ar trebui să fie unul dincolo de interesele strict înguste de partid, şi să ne gândim exact la interesul naţional fixarea în constituţie a obiectivului integrării europene ar fi ca o garanţie în plus, nu una absolută că lucrurile nu vor fi deturnate de alţii care ar putea să vină la putere”, a adăugat Iurie Leancă.
 
Proiectul de modificare a Constituţiei urmează să fie discutat vineri în Parlament.
Autor: trm.md
12.10.2018 Actual
713
0

Comentarii 0