Sursa imagine: evenimentul.md

Explozia din Chișinău: Premierul Filip a cerut să fie prezentat un plan de acțiuni concrete

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat astăzi tuturor instituțiilor responsabile de lichidarea consecințelor în urma exploziei produse recent în Chișinău să-și consolideze eforturile și să acționeze coordonat pentru identificarea rapidă a soluțiilor. Premierul a fost informat despre ultimele detalii despre acest caz.

„Atunci când avem o situație de criză, avem 2 aspecte:

1. Cum gestionăm situația. Și aici vreau să mulțumesc salvatorilor, pompierilor, polițiștilor și medicilor pentru felul în care au acționat.

2. Cum ne asigurăm că așa ceva nu se mai poate repeta. Noi, ca autorități, trebuie să luăm toate măsurile pentru a elimina aceste riscuri și să acționăm consolidat și coordonat între instituții”, a subliniat Pavel Filip.

Astfel, prim-ministrul a menționat că în prezent, pentru lichidarea consecințelor deflagrației, eforturile responsabililor trebuie să se concentreze pe 3 dimensiuni:

1. Efectuarea expertizei detaliate a blocului. Potrivit concluziilor preliminare ale experților, blocul poate fi restabilit, iar în urma unor lucrări de consolidare, locatarii ar putea reveni în apartamentele lor.

2. Asigurarea persoanelor cu locuințe provizorii. „Toți cei care au locuit pe scara avariată trebuie să aibă locuințe provizorii și toate condițiile. Prioritatea numărul 1 sunt oamenii”, a specificat premierul.

 3. Asigurarea reglementărilor necesare care ar preveni astfel de riscuri. „Să vedem cum ne asigurăm că așa ceva nu se mai poate întâmpla. Dacă este nevoie, să intervenim la cadrul legal, dacă trebuie să schimbăm mecanismele de utilizare a buteliilor de gaz și, foarte important, să comunicăm cu oamenii”, a punctat Pavel Filip.

Premierul a dispus ministrului Economiei și Infrastructurii să creeze un grup de lucru care, în termen de o săptămână, va veni cu un plan de acțiuni care să conțină soluții și propuneri, astfel încât asemenea situații să nu se mai producă. După ce expertiza tehnică va fi gata, primăria Chișinău se va ocupa de lucrări de proiectare și reabilitare a blocului.

Autor: evenimentul.md
11.10.2018 Actual
768
0

Comentarii 4

 • Aurel:

  Păcat și doamne ferește, de asta trebuie fiecare cetățean să se asigure pe el, și la mama dracului nu mai costă atât de mult un detector de gaze.

  11.10.2018 21:36
 • Andrei:

  Sper să găsescă soluții cît mai rapid în vederea asigurării siguranței întregii clădiri.

  11.10.2018 21:40
 • realist:

  Si sa ferifice cum s-a imlementat totul!

  11.10.2018 21:59
 • Ilie:

  Totusi speram ca situatia cu explozia de la Riscani se va clarifica in scurt timp si pricina adevarata din care s-a produs aceasta explozie , va fi gasita!

  11.10.2018 22:05