Sursa imagine: noi.md

Proiectele PDM și neîncrederea moldoveanului

Este greu să închini ode unui partid care se lansează în acțiuni de producere în serie a faptelor bune. În cazul nostru e vorba de Partidul Democrat și ne referim la sumedenia de inițiative anunțate – unele realizate, altele în curs de realizare sau promise – care s-au abătut asupra cetățeanului moldovean – Prima Casă 1,2 și 3, Arena Chișinău, Drumuri bune 1 și 2, Un Doctor pentru fiecare, aprovizionarea cu apă și altele.

O asemenea revărsare de binefaceri îți ascute mai degrabă spiritul critic: vrei să zici – e ceva necurat aici, politicienii corupți vor să ne mituiască, să ne fure votul nostru – singurul remediu împotriva jafului nemilos al ticăloșilor din Parlament. Într-o ultimă zvâcnire eroică de orgoliu vrei să adaugi – mai bine morți decât cu drumuri și ambulanțe; mai bine plecați peste hotare pe vecie decât să punem mâna pe spurcatele cadouri ale oligarhilor.

Și, totuși, mintea moldoveanului nu e chiar atât de perversă. Moldoveanul este un om practic și care știe că ce e în mână nu-i minciună. Este strângător, iar în cămara lui găsești tot ce poftești – vechituri, rable, zdrențe și nimicuri. Profund neîncrezători față de cadourile politicienilor, oamenii noștri nu le pun cu dispreț la o parte. Cu un sentiment de superioritate îngerească, moldovenii nu refuză niciodată fructul otrăvit. „Luăm acum, că pe urmă poate să nu fie” -  iată chintesența acestei ”filozofii politice” a moldoveanului.

Este adevărat că nu poți lua de la politicieni un cadou pur și simplu, fără a spune mulțumesc sau bogdaproste. Dar decât să spui mulțumesc după vechea tradiție creștinească (chiar dacă binefacerile politicienilor sunt mai curând obligațiunile lor de serviciu) este mai moldovenește să mârâi cu acrime și să cauți la dinți calul de dar.

Din această cauză, moldovenii vor critica drumurile făcute de PDM pentru că ele nu sunt făcute de PDM, dar din banii noștri (ceea ce e corect în esență, dar nu explică de ce ele apar abia acum). La fel, ei vor remarca inexistența bordurii, grosimea insuficientă a asfaltului și vor regreta aria mult prea extinsă a proiectului care nu permite obținerea unui impact vizibil al reabilitării drumurilor. De asemenea, ei își vor aminti că au mai fost miniștri PDM la guvernare de la 2009 încoace și se vor întreba de ce n-au intervenit mai devreme.

La fel se va proceda și cu Arena Chișinău și cu procesul de aprovizionare cu apă. Critica va fi aspră, neîndurătoare, tovărășească.

Cu toate acestea, drumurile vor fi date în exploatare, rețele de apă – puse în funcțiune, iar Arena Chișinău – pusă la dispoziția sportivilor. Iar criticii le vor folosi cu plăcere și vor înjura în continuare politicienii.

Paradoxul situației este că politicienii din Moldova trebuie să acționeze pro-Moldova în pofida îndărătniciei și pesimismului celor care cârtesc.

Și chiar dacă mulți dintre noi vom continua să stăm pe cuptor și vom urmări impasibil cum partidele ne amenajează terenurile de joacă în curțile noastre, politicienii moldoveni n-au încotro. Ei trebuie să dezvolte țara în care au ajuns politicieni.

Autor: Corneliu Ciurea
26.09.2018 Opinii
1934
0

Comentarii 3

 • Serafim:

  Moldovanu e obosit de promisiuni, cind vede fapte incepe a crede, asa ca PD mai multa forta si foc la ghete mai multe fapte.!

  26.09.2018 16:49
 • Ion:

  Moldovenii s-au deprins ca guvernarile nu fac nimic pentru tara si nu pot sa se deprinda cu gindul ca PD chiar face ceva!

  26.09.2018 19:29
 • Ungureanu:

  Bun articol! Șiadevărat. „Într-o ultimă zvâcnire eroică de orgoliu vrei să adaugi – mai bine morți decât cu drumuri și ambulanțe; mai bine plecați peste hotare pe vecie decât să punem mâna pe spurcatele cadouri ale oligarhilor.”
  Cam așa, e greu pentru mulți moldoveni să recunoască succesele partidului de guvernământ!

  27.09.2018 23:38