Sursa imagine: bani.md

Experiența Estoniei de integrare europeană, împărtășită cu deputații de la Chișinău

Impulsionarea cooperării interparlamentare moldo-estoniene a fost discutată la întrevederile deputaților cu delegația Grupului parlamentar de prietenie Estonia – Moldova.

Deputații au exprimat gratitudine pentru suportul pe care Estonia îl acordă țării noastre, în special în implementarea agendei europene, precum și pentru solidaritatea, exprimată în forurile internaționale, de a susține Republica Moldova în soluţionarea conflictului transnistrean şi necesitatea retragerii trupelor Federaţiei Ruse din ţara noastră. 
 
La întrevederea Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova – Republica Estonia a fost subliniat faptul că Estonia este un partener important pentru țara noastră. La discuții au participat deputații Ion Apostol, Președintele Grupului de prietenie, Roman Boțan, Ștefan Vlas, Maria Ciobanu și Vadim Pistrinciuc. Parlamentarii au semnalat o serie de cazuri în care au constatat derapaje ale democrației și carențe în implementarea legislației. 
 
Vicepreședintele Parlamentului Vladimir Vitiuc, Președinta Comisiei politică externă și intergrare europeană, Violeta Ivanov și deputatul Sergiu Stati au avut o întrevedere comună cu deputații estonieni. Violeta Ivanov a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt angajate plenar în implementarea Acordului de Asociere în beneficiul cetățenilor.
 
Parlamentarii au remarcat faptul că Republica Moldova continuă să fie ţară prioritară în programul de asistenţă al cooperării pentru dezvoltare al Estoniei. Republica Moldova a beneficiat şi continuă să beneficieze de  proiecte importante, implementate cu suportul financiar al Ministerului eston de Externe. 
 
Pentru anul 2018, suma de finanţare a proiectelor bilaterale pentru Republica Moldova constituie 950 mii euro. Este al IV-lea an consecutiv, când Estonia menține această sumă de finanțare pentru țara noastră, acordând asistență pentru proiecte privind creşterea capacităţii sectorului public, crearea unui sistem informaţional şi de e-guvernare, precum şi pentru proiecte în domeniul sănătăţii, dezvoltării rurale, educaţional şi de mediu.
 
În prezent, în Republica Moldova, sunt în curs de implementare 23 de proiecte cu susținerea financiară a Estoniei. În aprilie 2018, au fost aprobate încă 9 proiecte de asistenţă pentru țara noastră. 
 
Legislația aprobată de Republica Moldova cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, evoluțiile în domeniile social și de sănătate, experiența pe care o poate prelua Republica Moldova de la Estonia au fost subiectele discutate la întrevederea cu reprezentantele Platformei Comune de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova. La discuții au participat deputatele Valentina Buliga, Valentina Stratan, Valentina Rotaru și Elena Bodnarenco.
 
La rândul lor, parlamentarii estonieni au încurajat Republica Moldova să continue agenda de reforme și au exprimat deschiderea pentru a împărtăși experiența Estoniei de integrare europeană.
 
O delegație a membrilor Grupului parlamentar de prietenie Estonia – Moldova efectuează o vizită în țara noastră, în perioada 13-16 septembrie curent. Vizita are loc cu scopul de a aprofunda relațiile parlamentare de cooperare, în special la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie. Din componența delegației conduse de Președintele Grupului parlamentar de prietenie Estonia – Moldova, Erki Savisaar fac parte deputații Terje Trei, Meelis Mälberg, Dmitri Dmitrijev și Maire Aunaste.
 
Relaţiile diplomatice dintre Republica Estonia şi Republica Moldova au fost stabilite în noiembrie 1992. 
Autor: HotNews
14.09.2018 Actual
417
0

Comentarii 0