Sursa imagine: moldpres.md

Operațiunile cu cardurile emise în R. Moldova au crescut cu peste 1,4 miliarde de lei, în cel de-al doilea trimestru

Tranzacțiile cu cardurile emise de băncile din Republica Moldova efectuate pe piața locală au crescut cu peste 1.4 miliarde lei, în trimestrul doi al acestui an față de perioada similară a anului trecut și au depășit pentru prima dată o valoare trimestrială de 12 miliarde lei, informează Moldpres cu referire la date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), făcute publice astăzi.

Potrivit BNM, deținătorii de carduri au efectuat în aprilie-iunie operațiuni în valoare de 12.8 milioane de lei, față de 11.48 milioane în primele trei luni ale anului. În prima jumătate a acestui an volumul tranzacțiilor a depășit 24 miliarde lei, cu circa 3 miliarde peste nivelul din perioada similară a anului precedent.
 
Operațiunile fără numerar cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară şi-au menținut în trimestrul doi tendința din ultimii șase ani de creștere cu mult peste media pieţei. Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat în aprilie-iunie 2018 cu 48.8 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, la o creștere a mediei pieței cu 16.4 la sută.
 
Este al doilea trimestru consecutiv când achitările cu carduri la POS terminale în rețelele comerciale sau alte unități au depășit 1.5 miliarde de lei și au atins în cel de-al doilea trimestru nivelul de 1.67 miliarde de lei. Zilnic au fost efectuate în medie peste 62.7 mii de tranzacții de achitare cu cardul pentru servicii sau cumpărături, față de 42 mii în perioada similară a anului precedent. Ponderea achitărilor cu cardul în totalul operațiunilor cu instrumente electronice de plată emise în Republica Moldova și efectuate în țară au atins nivelul de 13 la sută și s-a dublat față de acum cinci ani.
 
Un număr de 17 280 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor circa 1,8 milioane de carduri aflate în circulație la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, potrivit datelor BNM.
 
Datele BNM mai arată că operațiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate au crescut cu 300 milioane de lei. În aprilie-iunie 2018, peste hotare au fost efectuate operațiuni cu carduri emise de băncile moldovenești în valoare de circa 1.4 miliarde de lei. O cifră impresionantă, de 87 la sută din totalul operațiunilor peste hotare, au reprezentat achitările cu cardul fără numerar.
 
Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în trimestrul doi al acestui an în Republica Moldova peste 1,86 miliarde de lei, cu peste 230 milioane mai mult decât în aprilie-iunie 2017.
Autor: Moldpres
10.08.2018 Actual
1005
0

Comentarii 0