Sursa imagine:

Expert: La mitingul de ieri nu au participat 11.000 de oameni, drona arată altceva

Expertul IT Cristi Dorombach susține că portalul Unimedia dezinformează atunci când scrie că la acțiunea de proteste de ieri, din Piața Marii Adunări Naționale, au participat 11.000 de oameni. Unimedia a preluat această estimare de la un alt portal, care, însă, prezintă și el date eronate.

”Unimedia dezinformează și scrie că la miting ieri participat 11.000 de oameni, pentru că așa estimează un site de pe internet. Cei de la Unimedia iau cifrele de pe siteul ăsta și le pun ca fiind veridice. Dar ei uită să citească pe siteul ăla că acolo scrie o dată că asta e dimensiunea maximă. Adică dacă adaugi oameni, cu mărimea de unu lângă altul plus spațiul de confort iese atât. Asta înseamnă să fie rarefiat”, scrie Dorombach, într-un material publicat pe platforma Vox Publika.

”Și pentru că noi avem autorități care numără participarea oamenilor la adunări publice, acestea au spus că la miting au fost 3000 de oameni. Deci, cineva să se apuce să numere în imaginea asta 3000 de oameni, când depășește să se ducă să se certe cu cei care au organizat și cei care au numărat”, mai spune expertul.

Tot astăzi, și portalul agora.md a fost taxat dur de bloggerul Eugen Luchianiuc, pentru modul în care au utilizat drona la protestul de ieri. Deși pretind că ar fi corecți, jurnaliștii acestui portal nu utilizează niciun cadru cu un unghi de 90 de grade față de protestatari, tocmai pentru a crea impresia că sunt mai mulți oameni în PMAN, decât în realitate.

”Chiar vă rog să priviți live-ul, dar exclusiv cei care pricep la geometrie în spațiu. VEdeți că nu există un cadru măcar cu un unghi de 90 de grade față de protestatari. Maxim e 60 de grade. Asta se face pentru ca mulțimea de oameni să pară mai multă”, a scris Eugen Luchianiuc.

Potrivit datelor poliției, la manifestarea de ieri au venit cel mult trei mii de oameni. Majoritatea dintre ei au fost aduși din raioane, chiar dacă nu au nicio tangență cu alegerile din Chișinău.

Autor: Ion Vasilos
25.06.2018 Opinii
1010
0

Comentarii 0