Sursa imagine: agricol.md

O țară din UE se așteaptă la o recoltă abundentă de grâu de până la 38 milioane de tone

Fermierii francezi susţin că viitoarea recoltă de grâu va fi una dintre cele mai mari din ultimii ani, informează Bloomberg.

InVivo, cea mai mare cooperativă agricolă din Franţa, estimează că ţara va produce o cantitate de 37-38 milioane de tone de grâu în acest an. Dacă va ajunge la 38 milioane de tone, ar fi cea de-a treia mare recoltă de grâu înregistrată de Franţa după anul 1993.
 
"Ar putea fi o recoltă bună în termeni de cantitate, mult mai bună decât cea de anul trecut sau cea din anul de dinainte", a apreciat Christoph Bueren, preşedintele Vivescia, una dintre cele mai mari cooperative agricole din Franţa.
 
Condiţiile bune din Franţa contrastează cu cele din Rusia, SUA, Australia şi Canada unde vremea secetoasă a afectat culturile de grâu. Cotaţiile futures de referinţă la grâu au crescut cu 22% în acest an pe fondul îngrijorărilor că stocurile mondiale vor scădea pentru prima dată în ultimii şase ani.
 
Firma de consultanţă Arvalis subliniază că, în prezent, recolta de grâu a Franţei este în stadiul de umplere a bobului, ceea ce înseamnă că fiecare zi în care temperaturile depăşesc 25 de grade Celsius duce la o scădere a producţiei echivalentă cu până la 150 de kilograme la hectar.
 
Producţiile mai bune la hectar înseamnă că şi conţinutul de proteine al grupului va reveni la un nivel mai normal de 11 până la 11,5%, susţin analiştii de la InVivo. Anul trecut, grâul francez a avut un conţinut de proteine de 12-12,5%, ceea ce a permis exportatorilor francezi să vândă grâu pentru prima dată pe pieţe precum Arabia Saudită. 
Autor: Agerpres
14.06.2018 Actual
567
0

Comentarii 0