Sursa imagine: privesc.eu

Opinie: Venirea liderului unui partid de opoziție în fruntea capitalei demolează mitul despre ”stat capturat”

Victoria liderului PPDA în cursa pentru primăria Capitalei pune sub un mare semn al întrebării speculaţiile despre o pretinsă capturare a statului. De această părere este jurnalistul Nicoae Negru, într-un editorial publicat în Ziarul Naţional.

“Faptul că liderul unui partid de opoziție devine primarul capitalei, în condițiile unei prezențe relativ modeste la vot (ceea ce înseamnă că nu ne aflăm în condiție de „revoluție”), poate ridica un prim semn de întrebare asupra gradului de „capturare” a statului”, scrie Nicolae Negru.

În opinia autorului, depăşirea retoricii războinice despre pretinsul “stat capturat” poate da startul unor discuţii concrete despre o eventuală coaliţie pro-europeană după alegerile parlamentare din toamnă.

“Poate fi un început de discuție despre perspectiva unei coaliții proeuropene și, implicit, a dezoligarhizării Republicii Moldova după alegerile parlamentare din toamnă. Poate fi cu respectarea condiției puse de Bruxelles privind recuperarea miliardului furat și pedepsirea hoților și complicilor din instituțiile statului. Discuțiile vor depinde, firește, și de realismul PAS și PPDA, notează edirialistul Ziarului Naţional.

Nicolae Negru mai scrie că înfrângerea lui Ion Ceban confirmă, de fapt, limitele ascensiunii Partidului Socialiştilor.

“Prin această înfrângere se confirmă limitele ascensiunii PSRM și restrângerea câmpului său electoral. Obținerea majorității parlamentare în viitoarele alegeri nu mai pare sigură și deziluzia Moscovei o va resimți și Dodon”, susţine autorul citat.
 

Autor: today.md
04.06.2018 Opinii
1879
0

Comentarii 2

 • Ion:

  Imi aduc aminte cum Maia si cu Nastase strigau ca alegerile vor fi fraudate si incorecte! Acum,asa-numitul stat capturat a asigurat alegeri libere si corecte fara fraude si cu controale permanente din partea mai multor institutii!Deci cine isi va cere scuze de la propaganda privind asa-zisa fraudare a alegerilor?Sigur ca Andrei nu o va face, nu are acum timp!

  04.06.2018 12:00
 • ATX:

  De analizat si posibilitatea ca avertismentul ca alegerile vor fi fraudate au marit vigilenta, au descurajat posibilele incercari de frauda.
  Este posibil ca acea "galagie" sa-i fi indepartat pur si simplu pe cei care chiar intentionau sa fraudeze !

  05.06.2018 14:35