Sursa imagine: ipn.md

Politolog: Interesul R. Moldova este să aibă acces la fondurile europene

Pentru politicienii moldoveni problema numărul unu este ca Republica Moldova să se miște cât mai repede pe calea Uniunii Europene pentru ca să aibă acces la fondurile europene. De această părere este politologul Anatol Țăranu, exprimată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Noi nu prea avem interes să discutăm marile probleme ale Uniunii Europene de astăzi, mai ales al țărilor mai avansate. Interesul Republicii Moldova este unul foarte egoist – să avem acces la fondurile europene de dezvoltare”, spune Anatol Țăranu.
 
Economistul Roman Chircă susține că direcția spre UE este una sigură și corectă. În ceea ce privește economia, Roman Chircă spune că Moldova a aplicat un model fără a-l înțelege. Potrivit lui, ar fi o idee bună să se producă trecerea treptată spre impozitarea rezultatului activității economice.
 
În opinia economistului, Republica Moldova copie modelul european al sistemului fiscal de acumulare a veniturilor la buget. Acesta se bazează pe acumularea taxei pe valoare adăugată. „Diferența calitativă dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană este că acolo sunt corporații și ai de unde obține aceste mijloace. Noi, neavând o bază a sectorului real al economiei, aplicăm același model de colectare a taxei pe valoare adăugată care descurajează enorm activitatea antreprenorială, generarea întreprinderilor mici și mijlocii, circulația mărfurilor, schimburile și creșterea economică”, spune Roman Chircă.
Autor: IPN
24.05.2018 Opinii
1411
0

Comentarii 2

  • Ian:

    Noi si fara acesti experti stim Moldova are viitor doar in UE. Acest lucru il stie si guvernarea democrata care face reforme si indeplineste conditionalitatile cerute de UE.

    24.05.2018 09:42
  • Tudor:

    Nu prea cred ca doar la fondurile UE, din rezultatele vizitilor officialilor R.Moldova sau implimentat multe reforme si proiecte pentru dezvoltare in toate compartimentele. Pentru a primi ceva trebuie sa demonstrezi ca esti in stare de a aplica chibzuit si bine planificat ce si a fost demonstrat de catre guvernarea actuala.

    24.05.2018 10:09