Sursa imagine: infotag.md

Guvernatorul BNM: Reformele în sectorul bancar determină băncile din R. Moldova să fie mai atractive pentru investitori

Reformele în sectorul bancar al Moldovei, desfăşurate în cadrul tranziţiei la Basel-III, determină băncile din ţară să fie mai atractive pentru investitorii străini. O declaraţie în acest sens a făcut, joi, guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Sergiu Cioclea, în cuvântul de salut către participanţii seminarului „Reformele în sistemul bancar. Tranziția de la Basel I la Basel III”, desfăşurat anual de BNM în cooperare cu Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene în Republica Moldova.

Guvernatorul BNM a constatat că în anul 2018 două bănci moldovenești au trecut în gestiunea unor investitori străini strategici: Banca Transilvania (România) și SanPaolo Bank (Italia).
 
„Aceste instituții financiare vor fi deja gestionate după standardele acestor bănci europene”, a menționat Cioclea.
 
Referindu-se la reforma desfăşurată de BNM, guvernatorul a mulțumit Parlamentului, care a discutat și a aprobat operativ lista necesară a actelor legislative care au permis autorității de reglementare să reformeze prompt sistemul și să revigoreze băncile.
 
Bancherul a mulțumit în special managerilor băncilor și acționarilor acestora, care au reacționat corect la recomandarea BNM de a nu recurge la procedura de plată a dividendelor în procesul de reformare.
 
Guvernatorul BNM a subliniat că reformele în sectorul bancar al Moldovei este un proces continuu trilateral, în care participă parteneri externi, BNM și băncile, ai căror angajați în fiecare zi sunt direct implicați în reformare.
Autor: Infotag
17.05.2018 Actual
541
0

Comentarii 0