Sursa imagine: infotag.md

Ministerul Finanțelor a obținut în buget 345,52 mil. lei din plasarea VMS

După un declin îndelungat, indicele rentabilităţii valorilor mobiliare de stat (VMS) a început puţin să crească. Limita de sus a rentabilităţii a constituit la ultima licitaţie 4,55%, fiind un pic mai mare decât la licitaţia precedentă, desfăşurată de Ministerul Finanţelor pe 2 mai.
 
La licitaţia de marţi, 15 mai, Ministerul Finanţelor a plasat VMS în sumă de 345,52 mil. lei ($20,88 mil.), oferta fiind de 390 mil. lei. Rata medie a VMS a constituit 3,93-4,55%.
 
Solicitaţi de Infotag să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că rata scăzută la VMS va duce la scăderea cererii. Astfel, la ultima licitaţie, cererea a fost mai mare decât oferta cu 41,49 mil. lei, în timp ce la penultima licitaţie acest indice era de 83,54% mil. lei.
 
„În pofida lichidității excesive pe termen scurt a băncilor, acestea sunt mai puțin atrase de un astfel de instrument financiar, cum ar fi titlurile de stat. Indicele rentabilităţii medii a hârtiilor de valoare la nivelul de 4% nu mai reprezintă pentru bănci o plasare atractivă a resurselor în VMS ca înainte”, a menționat interlocutorul agenției.
 
Participanții profesioniști ai pieței de capital spun că pentru bănci este mai profitabil să direcționeze resursele libere în creditare, al cărei volum a scăzut mult timp.
 
„Dar potrivit rezultatelor lunii martie și, cel mai probabil, şi ale lunii aprilie, portofoliul de credite pe sistemul bancar a început să crească. Indicele de creștere în luna martie a fost de 0,66%, iar în termeni monetari aceasta înseamnă peste 200 mil. lei. De remarcat că majorarea portofoliului de credite în luna martie a fost înregistrată la opt din 11 bănci”, menţionează ei, presupunând că, dacă creșterea creditării va continua, atunci, pe termen mediu, emitentul de valori mobiliare va trebui să majoreze cererea pentru acestea printr-o rentabilitate mai atractivă.
Autor: Infotag
16.05.2018 Actual
497
0

Comentarii 0