Sursa imagine: radiochisinau.md

Un analist apropiat PLDM nu crede că Andrei Năstase va ajunge în turul doi al alegerilor din Chișinău. Pentru fotoliul de primar se vor bate Ion Ceban și Silvia Radu

Socialistul Ion Ceban și candidatul independent Silvia Radu au cele mai mari șanse de a se lupta în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar în Chișinău. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu. Într-un interviu pentru portalul tribuna.md, Țăranu a declarat că ratarea turului doi de către Andrei Năstase va invalida invariabil alianța electorală PAS – PDA + PLDM pentru parlamentare.

”Nu voi fi original și înclin spre verdictul dat de majoritatea experților, care acreditează cu cele mai mari șanse pentru turul doi pe candidatul socialist Ion Ceban și candidatul informal al Partidului Democrat, Silvia Radu. Și totuși politica uneori servește pe tavă cele mai neașteptate surprize. Mult mi-ași dori să gafez alături de alți experți în prognoza pentru turul doi, în favoarea unui candidat pro-european. Păcat doar că miza este pe o surpriză, aș prefera argumente mult mai sigure din partea liderilor partidelor de dreapta”, a spus Țăranu.

Țăranu, care este unul dintre fondatorii Mişcării Civice Europene, a mai comparat turul întâi al alegerilor din Chișinău cu un model perfect al alegerilor într-o circumscripție uninominală, după care vor fi aleși jumătate din numărul de deputați în viitorul Parlament.

”Dacă această alianță electorală deja anunțată (PAS – PDA + PLDM –n.r.) nu este capabilă să câștige circumscripția uninominală Chișinău, unde are cele mai bune șanse electorale, cum poate să mizeze pe succes în circumscripțiile din teritoriu, unde pozițiile lor electorale sunt mai șubrede”, se întreabă analistul politic.

”Și atunci proiectul Mișcării Civice Europene de unificare a partidei pro-europene pe o singură Listă Națională la alegerile parlamentare din toamnă poate deveni unica salvatoare. Liderii dreptei politice moldovenești trebuie să înțeleagă că fără exaltarea spiritului civic ei nu au sorți de izbândă”, conchide Țăranu.

Autor: SV
07.05.2018 Opinii
1088
0

Comentarii 3

 • Buga:

  Analist PLDM, dar ceva mai gândește clar, nu doar niște ceptici care crede că Năstase este unicul candidat bun pentru Chișinău. Vedeți și voi sondajele și gândiivă ce procentaj va lua el.

  07.05.2018 09:25
 • Teodor:

  Nici chiar Andrei Nastase nu crede ca el va cistiga, deoarece se stie ca cu 2% in sondaje nu poti ajunge lider, mai ales Nastase, cel care are multe pacate ilegale pe seama sa.

  07.05.2018 10:35
 • Ioana:

  Andrei Nastase de la bun inceput nu a avut sanse, din motive evidente, aceasta personalitate are un trecut cu multe pete negre, si a fost implicat in afacerele cu nasul sau Topa un tilhar si hot, ce a privat R.Moldova de viitor pentru multi ani.

  07.05.2018 11:42