Sursa imagine: ipn.md

Candidat: Campania pentru alegerile din 20 mai este compromisă

Campania electorală pentru alegerile locale noi din 20 mai este compromisă, spune candidatul Partidului Politic „Democrația Acasă” la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Vasile Costiuc. Potrivit lui, mai mulți concurenți electorali au încălcat legea, au abuzat de resursele administrative, iar o parte dintre instituții media, deși au declarat că nu reflectă campania, promovează insistent activitățile unor concurenți electorali în parte.

Joi, 3 mai, la o conferință de presă la IPN, Vasile Costiuc a declarat că mitingul organizat pe 1 mai de către Partidul Socialiștilor, cu participarea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și a candidatului PSRM la funcția de primar general, Ion Ceban, este o încălcare gravă a Codului Electoral, întrucât, potrivit legii, nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituții de stat. Candidatul spune că prin jurământul depus la învestire, Igor Dodon s-a angajat să fie președintele tuturor și a renunțat la calitatea de lider de partid. Însă, prin participarea la mitingul PSRM, șeful statului s-a implicat în politica de partid și a promovat în mod clar un candidat la funcția de primar, în persoana lui Ion Ceban. „Cerem instituțiilor abilitate să se autosesizeze și să efectueze cercetări dacă șeful statului a încălcat jurământul și Codul Electoral”, a spus Vasile Costiuc.
 
O altă încălcare, în opinia sa, a fost admisă de către candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Parteneri externi, lideri ai unor instituții europene, dar și șefi de partid din România au făcut campanie electorală pentru concurentul PPPDA. Vasile Costiuc spune că și acest lucru este o încălcare gravă a Codului Electoral, iar instituțiile statului trebuie să se autosesizeze.
 
Costiuc a acuzat și faptul că Silvia Radu a colectat semnăturile pentru a candida independendent pe când era încă primar interimar. E o practică abuzivă de utilizare a resurselor administrative. O persoană trebuie să degreveze dintr-o funcție publică în momentul în care își exprimă intenția de a candida, a menționat candidatul Partidului „Democrația Acasă”.
 
Cât privește comportamentul mass-media, Vasile Costiuc a spus că Silvia Radu este promovată insistent la posturile de televiziune ale Partidului Democrat. Și Jurnal TV, care pretinde că are o poziție echilibrată, prezintă  un singur concurent, Andrei Năstase. „Toate aceste aspecte nu pot decât să îngrijoreze. Tragem un semnal de alarmă că principiile fundamentale de șanse egale, de norme democratice, sunt încălcate”, a menționat Vasile Costiuc.
 
Candidatul Partidului Democrația Acasă este primul în buletinul de vot.
Autor: IPN
03.05.2018 Opinii
731
0

Comentarii 0