Sursa imagine: fea.md

Postul TV Prime, amendat de CCA

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a amendat joi postul de televiziune Prime cu 70 mii lei pentru retransmiterea integrală şi în regim live a mesajului anual al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală.
 
Motiv pentru verificarea respectării prevederilor legii antipropagandă a servit sesizarea depusă la CCA de către membrul asociației obștești „WatchDog.md”, Valeriu Paşa. 
 
În cadrul dezbaterilor publice, președintele CCA, Dragoș Vicol, a menționat că postul TV Prime a încălcat flagrant Codul audiovizualului prin difuzarea mesajului anual al președintelui Federației Ruse, în cadrul căruia „au fost proliferate mesaje cu caracter de supremație a Rusiei în raport cu alte state, de dezvoltare a unor arme strategice non-balistice împotriva cărora sistemul de apărare antirachetă devine inutil și, drept răspuns la agresiunea externă, Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare”.
 
Aşa-numita lege împotriva propagandei străine prevede, în vederea asigurării securității informaționale a statului, radiodifuzorii au dreptul să transmită programe de televiziune şi radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
 
Pentru încălcarea prevederilor legii este prevăzută o amendă în valoare de 50-70 mii lei, iar în cazul depistării unei încălcări repetate, amenda este deja de 100 mii lei. De asemenea, este prevăzută posibilitatea retragerii licenței de emisie.
 
Pentru încălcarea acestei legi, CCA a sancţionat deja postul RTR-Moldova, care a transmis materiale ale postului de televiziune Rossia 1 despre alegerile preşedintelui Rusiei şi a unui material cu caracter militar. Atunci RTR-Moldova a fost amendat cu 50 mii lei. Postul de televiziune a contestat decizia CCA în instanţa de judecată, deoarece modificările legislative interzic transmiterea unui anumit tip de emisiune, dar nu subiecte informaţionale în cadrul emisiunilor informative proprii.
Autor: Infotag
06.04.2018 Actual
656
0

Comentarii 0