Sursa imagine: ipn.md

Editorialist: Prin susținerea oferită lui Andrei Năstase, Maia Sandu dezbină dreapta și aduce un prejudiciu grav cauzei pro-europene

Alegerea făcută de Maia Sandu, care a decis să îl susțină la alegerile din Chișinău pe Andrei Năstase, dezbină dreapta politică și aduce un prejudiciu grav cauzei pro-europene. De această părere este editorialistul Petru Bogatu.

Într-un articol pentru Deschide.md, autorul scrie că decizia liderului PAS pare catastrofală din toate punctele de vedere.

„Mai întâi, din cel moral. Andrei Năstase este candidatul șantajului. S-a autopropus, fără să consulte PAS, că de altă partide de pe dreapta nici nu poate fi vorba, forțându-i mâna Maiei Sandu să-l susțină. Cu alte cuvinte, liderul Platofrmei DA a pus interesele proprii mai presus de interesele politice generale”, explică Bogatu.

Evenimentele din ultimul timp pun cruce și pe promisiunile Maiei Sandu de a promova „persoane curate, nu pe pile, ci pe baza abilităților și talentului”.

„Decizia PAS este descurajantă și induce disperare în mijlocul electoratului pro-european. Și nici nu-i de mirare. Așteptările deșarte produc frustrări. Asta cu atât mai mult cu cât Maia Sandu și formațiunea sa au refuzat să coopereze cu partidele de dreapta, altele decât Platforma DA, pentru identificarea unui candidat curat, bazat pe principiile „meritocrației și integrității”. Dimpotrivă. S-au închis în imaginarul lor turn de fildeș pentru a nu mai avea vreo legătură cu celelalte forțe politice pro-europene pe care ori le detestă, ori le neglijează”, continuă editorialistul.

Acesta vine cu o concluzie că PAS și PDA nu mai reprezintă la ora actuală întreaga forță democratică și pro-occidentală, ci doar o parte a ei. „Cele două partide formează practic un grup sectar care dezbină dreapta”.

Mai mult, Bogatu se așteaptă acum la apariția unor candidați mult mai puternici pentru lupa electorală din Chișinău.

„Este de prisos a spune că sprijinul Partidului Acțiune și Solidaritate pentru candidatul Platformei DA va încuraja antrenarea în cursă a mai multor independenți. Un competitor slab va crește apetitul unor concurenți de pe tușă care, adulmecând prada, vor intra în luptă ca să-l răpună. Intuiesc că în curând se vor lansa alternativele la Andrei Năstase. Vor apărea candidați care vor căuta să cucerească adeziunea electoratului pro-european”, scrie Petru Bogatu.

Autor: politics.md
30.03.2018 Opinii
2799
0

Comentarii 4

 • timofei:

  guvernarea deja nu mai poate fi nicidecum una pro-rusa dar mascata, pe motiv ca nu sunt CIA, FIB sau Interpol mai prosti decat Maia sau Nastase, si in asa caz nu avea sa le fie acordata sustinere nici de UE si nici de SUA... iar opozitia care contreaza aceasta guvernare prin rezultat favorizeaza pro rusii!

  30.03.2018 14:28
 • Maxim:

  Ei trebuiau sa se uite la sondaje si sa gandeasca la rece, dar nu sa se mearga pe emotii.

  30.03.2018 14:57
 • realist:

  Poate sa-l sustie macar si Angela Merkel, ca oricum pentru Nastase nu va vota nimeni

  30.03.2018 17:28
 • Maria:

  Mie imi pare, ca ar fi foarte bine daca celelalte forte pro-europene s-ar uni acum cu unicul scop de a identifica un candidat demn de Chisinau: integru, destept, capabil sa conduca capitala, un adevarat concurent lui Nastase. Oare chiar nu vor fi in stare sa gaseasca fortele pro-europene un asemenea candidat, onest ,cult, respectat, cu calitati de lider ?????

  31.03.2018 15:34