Sursa imagine: border.gov.md

Un nou fenomen infracțional la frontieră: contrabandă cu tractoare din R. Moldova în Ucraina

Un nou fenomen infracțional se atestă la frontiera de stat – contrabanda cu tractoare din Republica Moldova în Ucraina, inclusiv a transportului procurat în baza subvenţiilor acordate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
 
Întreaga activitate ilegală a persoanelor, bănuite de implicare în astfel de cazuri, a fost deconspirată de echipa formată din reprezentanții Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova și Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale şi în coordonare cu Procuratura Republicii Ucraina.
 
Sesizând fenomenul dat, organul de urmărire penală al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră de comun cu reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură au stabilit mecanismele de conlucrare reciprocă, obținând date privind 1642 unități de transport de tip tractor procurate pe parcursul ultimilor cinci ani de către persoane fizice şi juridice în baza Contractului de acordare a sprijinului financiar, dintre care s-a reuşit verificarea a peste 600 de unităţi.
 
În rezultatul acţiunilor întreprinse a fost constatat faptul înstrăinării ilicite de către un agent economic al tehnicii agricole, un tractor de marca „Belarus 8.92”, către cetăţeni ai Ucrainei, contrar prevederilor Contractului de subvenţii, fără autorizarea corespunzătoare, care ulterior a fost trecut prin contrabandă din Republica Moldova în Republica Ucraina.
 
Ca urmare a colaborării cu organele de aplicare a legii din Ucraina a fost identificat locul depozitării tehnicii agricole pe teritoriul acestuia şi asigurată returnarea la 12 martie 2018.
 
În continuare se efectuează acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigații în vederea identificării altor cazuri de încălcare a prevederilor contractuale de subvenţionare la procurarea tehnicii agricole, acumulării mijloacelor materiale de probă.
 
Pentru comiterea infracţiunii de contrabandă sus-menţionate, organele de aplicarea legii cercetează patru cetățeni ai Republicii Moldova şi Ucrainei, care riscă o pedeapsă penală cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică poate fi pedepsită cu amendă în mărime de la 6000 la 11000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
 
Poliţia de Frontieră atenţionează asupra necesităţii respectării necondiţionate de către persoanele fizice şi juridice a prevederilor contractuale de subvenţionare la procurarea tehnicii agricole. În context, precizăm că sunt întreprinse un șir de măsuri pentru contracararea unor astfel de fapte pe viitor.
 
Autor: HotNews
Sursa: border.gov.md
14.03.2018 Actual
692
0

Comentarii 2

  • Ivan:

    Filat facea trafic cu tiari si era totul bine, deci de ce sa nu incercam si noi cu tractoare?! Important bani sa iasa.

    14.03.2018 09:49
  • mihail.:

    Imi place activitatea postului vamal din ultimii 2 ani. Coruptia nu mai este ca pe vremea lui Filat, traficurile la un numar minim si atunci sunt prinsi si trasi la raspundere pentru inegalitati!

    14.03.2018 13:18