Sursa imagine: ipn.md

OPINII. Mișcarea hazardată a lui Năstase o obligă pe Maia Sandu să-și reconsidere comportamentul politic

Pentru partidele pro-europene de opoziție ar fi fost o sinucidere să accepte propunerea democraților privind susținerea unui candidat unic la alegerile din municipiul Chișinău. Totodată, această propunere a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, a pus-o cel mai mult în dificultate pe Maia Sandu și formațiunea pe care o reprezintă. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV, transmite IPN.

Analistul Anatol Țăranu consideră că pentru partidele pro-europene de opoziție ar fi fost o sinucidere să accepte propunerea liderului democraților privind susținerea unui candidat comun la alegerile din municipiul Chișinău. „Răspunsul era evident și atunci de ce Partidul Democrat face această propunere? Răspunsul trebuie căutat în interesul de care se conduce PDM”, spune analistul. Potrivit lui, pentru democrați o soluție fezabilă ar fi un candidat independent, nepartinic, care ar putea să acumuleze susținerea unui fond larg de forțe politice și după toate probabilitățile, un asemenea candidat ar fi actualul primar interimar Silvia Radu.
 
Comentatorul politic Cornel Ciurea consideră că în cea mai mare dificultate actualmente se află Partidul Acțiune și Solidaritate și liderul acestuia Maia Sandu. Potrivit lui, Maia Sandu nu a fost pusă în dificultate atât de propunerea PDM, cât de graba liderului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, de a-și înainta candidatura. „Și acum PAS trebuie să ia o decizie destul de grea. În mod normal, candidatul PAS, eventual Maia Sandu, ar fi fost un candidat cu bune șanse de a câștiga Primăria în cazul în care ar fi fost susținut de toți. Mișcarea hazardată a domnului Năstase o obligă să-și reconsidere comportamentul politic”, a spus analistul.
 
Sociologul Ian Lisnevschi este de părere că PAS și PPDA, până să accepte sau nu propunerea PDM, trebuie să rezolve problema de colaborare. Orice conflict între partidele pro-europene de dreapta poate aduce la faptul că o parte din electoratul pro-european să se dezamăgească de candidatul care va ieși în turul doi. „Aceasta dă posibilitate foarte mare socialiștilor să câștige municipiul Chișinău”, a spus Ian Lisnevschi.
 
Editorialistul Petru Bogatu consideră că rolul PAS-ului este destul de semnificativ în situația actuală pentru că de poziția lui depinde în mare parte dacă va fi sau nu înaintat un candidat unic al dreptei.
Autor: IPN
12.03.2018 Opinii
2289
0

Comentarii 2

  • Alin:

    Nastase este Iuda, el a tradat-o pe Maia Sandu. Pentru ce s-a creat blocul comun? Pentru ca acum el sa-si inainteze candidatura fara sa se sfatuie cu nimeni?

    12.03.2018 09:17
  • Victor:

    Opozitia noastra mai are mult de crescut. Ei actioneaza copilareste si dupa asta se mira de ce nu cistiga la alegeri.

    12.03.2018 09:49