Sursa imagine: curierulnational.ro

Mii de familii mutate la casă nouă dau peste cap vaietele opoziției de hârtie de pe facebook

Ne-am obișnuit deja să auzim opoziția de facebook și părerologii de serviciu vorbind despre cât de rău se trăiește în Republica Moldova, cât de bine e în Canada și că Guvernarea continuă să fure miliardul filat o dată.

Este adevărat nu am ajuns la nivelul atins de Canada, țară cu numeroase resurse, dar nici să luminăm moldovenii non-stop cu discursuri despre fiziologie nu putem.

Avem însă posibilitatea să analizăm niște cifre, care la prima vedere par foarte seci. Biroul Național de statistică arată că anul trecut aproximativ 7300 de familii au intrat în casă nouă. Un calcul primitiv arată că asta înseamnă cel puțin 14 mii de oameni și cel puțin 175 de milioane de euro, investiții în piața imobiliară. Am putea detalia și veni cu date despre impozitele plătite, salariile achitate angajaților din construcții și industriile conexe, dar vă va plictisi.

Să revenim la statistici, în total, au fost date în gestiune peste 6200 de apartamente şi aproximativ 1000 de case private, cu o suprafaţă totală de peste 570 mii metri pătraţi. În comparație cu 2016, suprafaţa totală este cu 11 la sută mai mare. Suprafața medie a unui apartament a fost de 70 metri pătraţi, iar a unei case individuale depăşeşte 140 de metri pătraţi.

Cele mai multe locuinţe au fost date în exploatare în municipiul Chişinău, cu un număr de peste 6200 de case.

Și acum apar mai multe întrebări și toate retorice. Cine e nebunul gata să își investească banii într-un stat falimentar? Cine vrea să își cumpere o casă nouă într-o țară în care copiii lui nu vor avea niciun viitor și vor visa să zboare spre Canada să își deschide un săituț și să strângă fonduri de la alți moldoveni? Aici am exagerat puțin, cred că sunt mulți care vor stea în fața laptopului și să câștige bani ușori.

Trebuie să recunoaștem că nu e totul roz, dar după 25 de ani de bardac legitim nu poți schimba lucrurile peste noapte. Am să revin la ideea că cifrele nu mint, iar datele pieței imobiliare sunt un semnal bun că oamenii cred în schimbările din Republica Moldova, în special în cele care urmează.

Autor: Alexei Lungu
28.02.2018 Opinii
1034
0

Comentarii 0