Sursa imagine: karadeniz-press.ro

Răspunsul Moscovei la declarațiile lui Candu privind armata rusă din R. Moldova

Moscova califică drept „provocare” declarația președintelui Parlamentului Andrian Candu privind posibilitatea de a cere despăgubiri Rusiei pentru staționarea ilegală a armatei sale în Republica Moldova, notează Radio Chișinău.

Secretarul de stat al MAE rus Grigori Karasin a declarat că autoritățile de la Chișinău și Tiraspol ar trebui să continue acțiunile pozitive precum deciziile protocolare semnate la sfârșitul anului trecut, potrivit RIA Novosti.
 
În același timp, referindu-se la declarațiile lui Andrian Candu privind armata rusă, Karasin face referire la pacificatorii ruși din zona de securitate, care nu au nimic în comun cu militarii din așa-numitul GOTR și munițiile ruse aflate ilegal în stânga Nistrului.
 
El a adăugat că astfel de chestiuni „se rezolvă nu de la tribune cu declarații tari, dar prin lucru bine gândit pentru a obține rezultate  în reglementarea transnistreană acceptate de ambele părți”.
 
Andrian Candu a declarat într-un interviu pentru publicația letonă Latvijas Avize că trupele militare ruse aflate ilegal în stânga Nistrului sunt forțe de ocupație și că Rusia a încălcat legislația internațională. El a arătat că autoritățile se gândesc să angajeze o companie internațională de avocatură pentru a calcula pierderile provocate de prezența rusă în Transnistria timp de 25 de ani și care ar putea să se ridice la miliarde de dolari.
 
Amintim că aproximativ 1500-2000 de militari ruși se află în prezent în stânga Nistrului, care, potrivit Moscovei păzesc depozitele de muniții ale fostei Armate a XIV-a din regiune.
 
Rusia s-a angajat la un summit al OSCE din 1999 să-și retragă trupele și muniția de pe teritoriul Republicii Moldova, însă până acum nu și-a îndeplinit angajamentul, în pofida numeroaselor apeluri ale autorităților de la Chișinău și ale comunității internaționale.
Autor: Radio Chișinău
23.01.2018 Actual
828
0

Comentarii 3

 • Teodor:

  Sa ma k*k eu in reactiile lor. Rusii mereu ne-au contropit, insa asta nu poate continua vesnic. Bravo celor care au inceput sa lupte cu propaganda.

  23.01.2018 13:31
 • mihail.:

  Avem orice drept de a face asta si banii acestia ar schimba ceva din economia tarii! Insa pentru varsari de sange miliardele care le cerem nu ajung :-(

  23.01.2018 13:38
 • Buga:

  Joacă și aceștia teatru, e timpul ca ei să rîăspundă pentru faptul că ține armamentul pe teritoriul RM.

  23.01.2018 16:28