Sursa imagine: mediafax.ro

Guvernul Spaniei: Puigdemont nu poate conduce Catalonia din străinătate

Guvernul Spaniei a anunţat, vineri, că fostul lider catalan Carles Puigdemont nu poate conduce regiunea din străinătate şi a subliniat că Madridul va contesta în instanţă orice tentativă de acest tip din partea formaţiunilor separatiste din Catalonia, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Miercuri, liderii principalelor partide separatiste din Catalonia au anunţat că au ajuns la un acord pentru a-l numi pe Carles Puigdemont în funcţia de şef al Guvernului regional, în pofida faptului că fostul lider catalan este acuzat de răzvrătire şi rebeliune de către justiţia spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui.
 
"Normele parlamentare sunt foarte clare. Acestea nu permit posibilitatea unei conduceri (parlamentare) care nu apare în persoană. Aspiraţiile lor sunt aberante, complet nerealiste şi contravin regulilor şi bunului simţ", a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, Inigo Mendez de Vigo.
 
Potrivit unui raport al avocaţilor guvernului de la Madrid, orice candidat la conducerea Cataloniei trebuie să fie prezent în momentul votului din Parlament, care ar putea avea loc cel mai devreme la 31 ianuarie.
 
Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei.
 
Vicepremierul catalan demis Oriol Junqueras se află în arest preventiv la Madrid, în urma acuzaţiilor de rebeliune şi pentru rolul pe care l-a avut în declararea independenţei Cataloniei, decizie considerată ilegală de către Curtea Constituţională spaniolă.
 
În cadrul alegerilor regionale anticipate din 21 decembrie 2017, partidele pro-independenţă au luat 70 dintre cele 135 de locuri din Parlamentul catalan, dar nu au reuşit să obţină şi majoritatea votului popular.
 
La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenţei, însă rata prezenţei la urne a fost de doar 43%.
 
Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei şi demiterea tuturor liderilor regionali. Drept urmare, toate structurile regionale - politice, economice şi de securitate - au fost trecute în subordinea directă a Madridului.
Autor: Mediafax
13.01.2018 Actual
795
0

Comentarii 0