Sursa imagine: agora.md

Sute de kilometri de drum vor fi reparați în 2018

De două ori mai mulţi kilometri de drum vom fi reconstruiţi anul viitor, comparativ cu acest an. Este asigurarea dată de viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei şi Infrastructurii. Astfel, pentru anul 2018 este planificată reconstrucţia a 100 de km de şosea şi reabilitarea altor 350 de km. Lucrările sunt estimate la peste patru miliarde de lei, iar mai bine din jumătate din sumă a fost oferită, sub formă de grant sau împrumut, de finanţatorii străini.

Octavian Calmîc a mai anunțat că lucrările de construcţie a drumului de ocolire a orașului Ungheni sunt aproape de final. Proiectul finanțat dintr-un grant al UE, în valoare de 11 milioane de euro, a fost valorificat în proporţie de 90%.
 
„Nu este posibil de dat drumul în exploatare anul curent. Pentru punerea ultimului strat de asfalt sunt necesare condiții climaterice și o temperatură medie de +10 grade pe o perioadă mai lungă de timp. În aceste condiții, după consultări pe intern, cât și partenerii de dezvoltare, a fost luată decizia ca deschiderea circulației să fie făcută estimativ în luna mai 2018”, a menționat vicepremierul Octavian Calmîc.
 
În prezent se muncește la amenajarea spațiului adiacent şi instalarea balustradelor. Între timp, sunt în derulare alte 17 contracte, trei dintre care riscă să fie, însă, reziliate, din motiv că antreprenorii au restanţe. În ultima perioadă, la fel au fost reziliate trei contracte din aceleaşi motive. 
 
„Drumul între Chișinău și Giurgiulești, cu o companie din Romania, sunt în lista roșie încă trei contracte care au fost semnate cu companie din Italia și alta din Bulgaria. Sub vizor rămâne și contractul cu o companie din Portugalia privind drumul de la Bălți spre Sărăteni”, a spus secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii în domeniul construcțiilor și infrastructurii drumurilor, Anatol Usatîi.
 
„O altă cauză de ce sunt aceste reţineri ţine de procedurile care sunt în prezent între beneficiari, instituția care supraveghează implementarea proiectului, Administrația de Stat a Drumurilor, dar și finanțatori. Noi avem niște proceduri extrem de dificile, birocratizate, astfel încât foarte mult timp se duce la fiecare etapă pentru ca să coordonăm cu toți cei implicați în acest proces, adesea acesta durează luni de zile”, a mai declarat Octavian Calmîc.
 
Potrivit autorităţilor, anul viitor primordial vor fi reconstruite şoselele: Ungheni – Chişinău, Hînceşti – Lăpuşna – Leuşeni, Bălţi – Sculeni şi Comrat – Ciumai.
Autor: trm.md
07.12.2017 Actual
582
0

Comentarii 0