Sursa imagine: adrnord.md

PAS important la baștina Maiei Sandu! O mare problemă, pe cale de a fi soluționată

În comuna Risipeni, raionul Fălești, a fost finalizată construcția unei stații de tratare a apei ce va utiliza tehnologii prietenoase mediului. Stația va asigura cu apă din râul Prut aproximativ 2200 de locuitori ai satelor Risipeni și Bocșa, localități ce intră în componența comunei Risipeni. Atât stația de tratare a apei, cât și rețeaua de apeduct din comună, construită anterior în cadrul aceluiași proiect implementat de ADR Nord, au fost recepționate joi, 23 noiembrie, de către membrii unei comisii speciale.
 

Potrivit unui comunicat al ADR Nord, sistemul de apeduct din comuna Risipeni va asigura cu apă potabilă în jur de 650 de gospodării, 7 instituţii publice şi 12 agenţi economici. Deocamdată, la sistem sunt conectate în jur de 70 de gospodării. În perioada următoare, administrația publică locală urmează să întreprindă măsurile necesare pentru a conecta și celelalte gospodării la apeduct. Totodată, întreprinderea de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă va fi consolidată, iar două persoane urmează a fi instruite în domeniul gestionării întreprinderii create.
 
 
Sursa citată precizează că apa din râul Prut va ajunge în comuna Risipeni grație unui apeduct magistral aflat în proces de construcție în cadrul unui alt proiect implementat de ADR Nord. Avansarea lucrărilor de construcție-montaj a apeductului magistral Prut – Fălești va permite ca, în perioada următoare, apa din Prut să ajungă la stația de tratare din comuna Risipeni.
 
 
Proiectul „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală” a fost lansat în anul 2014. Valoarea totală a proiectului este de 11,78 milioane de lei, alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Până în prezent, au fost valorificați circa 7,85 milioane de lei pentru construirea a 21,815 km de apeduct. Pentru lucrările planificate în anul 2017, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea, din FNDR, a circa 3,93 milioane de lei pentru achiziționarea și montarea stației de tratare a apei.
 
 
În raionul Fălești se atestă cea mai gravă situaţie din Regiunea de dezvoltare Nord în privința calității apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor de mină conţine fluor ce depăşeşte de 2-3 ori limitele admise de normele sanitare. În satul Risipeni, de exemplu, nu sunt rezerve suficiente de apă nici în fântânile de mină, locuitorii fiind nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari pentru a transporta apă potabilă.
Autor: HotNews
24.11.2017 Actual
968
0

Comentarii 0