Sursa imagine: moldpres.md

Sute de persoane și-au testat gratuit glicemia

Sute de persoane și-au testat astăzi gratuit glicemia și au fost informate despre măsurile ce pot fi luate împotriva apariției diabetului zaharat şi a complicaţiilor provocate de această boală. Acțiunile au avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat, desfășurată sub genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.
 
Solicitată de Moldpres, șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Luminița Suveică, a specificat că puncte de testare a glicemiei au fost organizate în holul Primăriei municipiului Chișinău, la preturile de sector, Centrele Consultative Diagnostice, Centrele Medicilor de Familie ale Instituțiilor Medico-Sanitare Publice municipale, întreprinderi, colegii şi farmacii.
 
„Acțiunile au început la ora 7:30 și s-au desfășurat până la 12:30, întrucât testul se realizează pe nemâncate. Acesta este extrem de important, deoarece diabetul zaharat nu prezintă mereu semne clinice. Astfel, îndemnăm cetățenii să meargă să facă un asemenea test. În grupul de risc sunt persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, cei care suferă de obezitate, hipertensiune, boli cardiovasculare, endocrine sau persoanele care genetic sunt predispuse spre această maladie”, a afirmat Suveică.
 
Conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, anul trecut, în R. Moldova au fost înregistrate 97 de mii de persoane cu diabet zaharat. Totodată, aproape 93 de mii de persoane au beneficiat, în primele nouă luni ale anului curent, de antidiabetice compensate integral, cu 11 mii mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La fel, în ianuarie-septembrie curent, pentru antidiabeticele compensate au fost alocate aproape 94 mln de lei, în creştere cu peste 10 milioane faţă de perioada similară a anului trecut.
 
Guvernul a aprobat la începutul lunii noiembrie Programul naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021. Potrivit documentului, autorităţile vor îmbunătăţi măsurile de prevenţie a diabetului zaharat prin diagnosticarea precoce a complicaţiilor cronice, stoparea progresiei acestora prin tratament adecvat şi oferirea metodelor de reabilitare. Printre obiectivele stabilite în Program se mai regăsește reducerea cu 10% a numărului persoanelor cu risc înalt de dezvoltare a diabetului și cu 20% a mortalităţii persoanelor cu diabet zaharat prin boli cardiovasculare.
 
În prezent, la nivel mondial, 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 milioane au un risc iminent de îmbolnăvire. În Republica Moldova, morbiditatea prin diabet zaharat a crescut de 1,5 ori în ultimii 10 ani. Totodată, până la 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
Autor: Moldpres
14.11.2017 Actual
465
0

Comentarii 0