Sursa imagine: moldpres.md

Polonia sărbătorește astăzi Ziua Independenței

Republica Polonă, stat în nordul Europei Centrale, situat între Rusia, Lituania, Belarus, Ucraina, Slovacia, Cehia, Germania și Marea Baltică, sărbătorește astăzi Aniversarea Proclamării Independenței de la 1918.

Ziua Națională a Independenței este cea mai importantă sărbătoare națională poloneză. Polonia a recâștigat independența la 11 noiembrie 1918, după 123 ani de captivitate, în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia. Țara are o populație de 38 milioane de locuitori, concentrați, în principal, în orașe și municipii mai mari,  precum capitala istorică – Cracovia, şi cea actuală – Varșovia. Întreaga suprafață a Poloniei este de peste 312 mii km², situând acest stat pe poziția 70 în lume din punct de vedere al suprafeței.
 
Polonia este al șaselea stat după populație în Uniunea Europeană. Este o republică compusă din șaisprezece voievodate (województwo). Polonia este membră a NATO, ONU, OECDE, Organizaţiei Mondiale a Comerţului și a Uniunii Europene. Exportă mașini și utilaje, metale neferoase, produse chimice, mărfuri ale industriei ușoare și importă materii prime și semifabricate, combustibili, mijloace de transport. 
 
Artiștii din Polonia, inclusiv compozitori celebri, cum ar fi Chopin sau Witold Utosławski și creatorii de muzică populară, au creat o scenă muzicală plină de viață și diversitate, cu propriile sale genuri muzicale, cum ar fi poezja śpiewana (poezia cântată).
 
Marea literatura romantică a Poloniei a înflorit în secolul al IX-lea, când țara și-a pierdut independența. Poeții Adam Mickiewicz, Juliusz Słowacki și Zygmunt Krasinski, cei „Trei Barzi ", au devenit liderii spirituali al unui popor lipsit de suveranitate, și au prorocit renașterea sa. Romancierul Henryk Sienkiewicz, care a câștigat Premiul Nobel pentru literatură în 1905, a elogiat tradiția istorică.
 
Republica Moldova şi Republica Polonă au stabilit relaţii diplomatice la 14 iulie 1992.
 
Volumul comerțului exterior (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est) al R. Moldova cu Polonia, în 2016, a înregistrat suma de 205.6 mil. USD, având o pondere de 3,59% în comerțul total al RM. Exporturile moldovenești au constituit 73.4 mil. USD, iar importurile din Polonia au însumat 132.2 mil. USD.
 
Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, la 1 octombrie 2016, în R. Moldova activau 232 întreprinderi cu capital polonez, investițiile însumând 516 milioane MDL (aproximativ 25 mil de euro). Cel mai mare investitor polonez în economia moldovenească este compania Polski Cukier, cu investiții de peste 15 milioane USD.
Autor: Moldpres
11.11.2017 Actual
710
0

Comentarii 0