Sursa imagine: moldpres.md

BNM: Raportul Kroll-2, în fază finală de redactare

Cel de-al doilea raport de investigaţie Kroll este în fază finală de redactare şi este planificat să fie transmis în următoarele câteva săptămâni. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către reprezentanţii companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson, aflaţi într-o vizită recentă la Chişinău, cu scopul de a agrea structura şi termenele strategiei de recuperare a activelor delapidate ca urmare a fraudei care a dus în 2014 la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii SA, Banca Socială S.A. şi Unibank S.A.

Potrivit unui comunicat al Băncii Naționale (BNM), în cadrul unei întrevederi condusă de către prim-ministrul Pavel Filip, reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au prezentat o versiune actualizată a strategiei de recuperare a activelor delapidate, în care se ține cont de comentariile anterioare ale reprezentanților BNM, ARBI și ai Procuraturii Anticorupție.
 
În particular, potrivit sursei citate, s-a discutat despre căile de inițiere a procedurilor legale în multiple jurisdicții, inclusiv modalitățile de recuperare a activelor în jurisdicții opace, cu structuri și procese juridice netransparente. 
 
Părțile au convenit, totodată, că implementarea strategiei va fi condusă de către organele de anchetă și urmărire penală moldovenești cu sprijinul companiilor Kroll și Steptoe & Johnson. Aceasta presupune crearea unui cadru de analiză și schimb de informații obținute din investigațiile atât pe plan național, cât și internațional. Astfel, autoritățile din Republica Moldova vor crea un grup de lucru care va conlucra cu experții Kroll și Steptoe & Johnson și va obține, în mod regulat, informații actualizate cu privire la progresul înregistrat.
 
În context, potrivit sursei citate, reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au confirmat disponibilitatea de a colabora cu Procuratura Generală și ARBI după livrarea raportului, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a solidifica baza de probe în procedurile inițiate pe plan național.
Autor: Moldpres
11.11.2017 Actual
775
0

Comentarii 4

 • cristi:

  Filat si Platon deja raspund in fata legii pentru asta, ei sunt cei care ne-au lipsit de miliard. Mai rau de atit, Lucinschi a fost arestat si presupun ca Natalia Morari fiind iubita lui la fel ar risca.

  11.11.2017 12:10
 • andrei:

  arde curul la cei care sunt în liste. simt că v fi mare zarvă!

  11.11.2017 12:42
 • realist:

  Amus inca vreo 15 ani de puscarie lui Filat!

  11.11.2017 12:49
 • Dinu:

  Deci in curind si alti amicii de-a lui Filat ar trebui sa ajunga dupa gratii. Nu m-as mira daca si Maia, caci aceasta a gasit bani peste noapte pentru a-si face partidul.

  11.11.2017 12:50