Sursa imagine: agerpres.ro

Partidul de guvernământ din Polonia plănuiește unele schimbări legislative înaintea localelor din 2018

Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a anunțat vineri că intenționează să inițieze schimbări legislative pentru consolidarea democrației în perspectiva alegerilor locale de anul viitor, însă analiștii politici susțin că măsurile au un scop pur electoral, informează Reuters.

Alegerile locale din Polonia ar urma să se desfășoare spre finalul anului viitor.
 
Sondajele de opinie arată că PiS este sprijinit de 37% din electorat și mulți alegători afirmă că politicile acestei formațiuni vizează combaterea inegalităților.
 
Totuși, Uniunea Europeană consideră că politicile sale subminează democrația și statul de drept.
 
''Vom introduce două mandate pentru primari începând din 2018. De asemenea, intenționăm să înlocuim sistemul majoritar din legea electorală cu un sistem proporțional'', a explicat deputatul Lukasz Schreiber, într-o conferință de presă.
 
Criticii sunt de părere că mulți alegători apreciază programul de asistență socială promovat de PiS și de aceea închid ochii la modificările în sistemul judiciar care au drept scop consolidarea poziției sale la guvernarea țării.
 
Liderul Partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, afirmă că sistemul actual al alegerilor locale este nedemocratic și creează condiții propice pentru abuzuri.
 
''Există unele locuri în Polonia unde PiS a obținut 40% din voturi în alegerile locale, dar nu avem nimic sau aproape nimic. Este nedemocratic. Se creează un pericol de abuzuri și cineva trebuie să elimine asta'', a accentuat Kaczynski săptămâna trecută.
 
Cel mai mare partid de opoziție polonez, Platforma Civică (centrist), s-a plasat pe a doua poziție în alegerile locale din 2014, în timp ce PiS a ocupat poziția a treia.
Autor: Agerpres
11.11.2017 Actual
669
0

Comentarii 0