Sursa imagine: acasatv.perfecte.md

Andrei Strâmbeanu: R. Moldova nu a luptat niciodată pentru independență

Republica Moldova nu a luptat niciodată pentru independență. Până la urmă, independența s-a făcut, dar numai pe hârtie. Declarații în acest sens au fost făcute de scriitorul și ex-deputatul moldovean Andrei Strâmbeanu în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV, transmite IPN.

În opinia dramaturgului, pe atunci oamenii erau atât de rusificați, încât se simțeau bine cu Uniunea Sovietică. „Noi chiar și cu câinii din casă vorbeam în limba rusă”, spune fostul deputat. Potrivit lui, independența s-a făcut, dar numai pe hârtie. „De altfel, se știe că și Declarația de independență este o poezie și Constituția este o frumusețe numai că nimeni nu se uită la această Constituție. Nimeni n-o citește și nimeni n-o execută”, susține Andrei Strâmbeanu.
 
În opinia lui, Republica Moldova este un stat fals, făcut de Ribbentrop și Molotov și nu are nicio șansă de existență. „Toată lumea simțea că nu este adevărat ceea ce se întâmpla. Simțeam că trebuie să se producă o schimbare. Oamenii erau în robie curată. Când a venit aerul acesta proaspăt (independența, n.r.), noi eram toți amețiți, turmentați, nu înțelegeam ce se întâmplă. Noi nu înțelegeam că trebuie imediat să ne unim cu țara-mamă”, a spus publicistul.
 
Potrivit lui, astăzi, la 26 de ani de la proclamarea independenței, 60% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt necărturari, nu citesc absolut nimic, iar acest lucru este o degradare totală. Partea bună a poporului „a fost alungată de guvernanți prin tâlhăriile, prin mizeria, prin incultura lor pe care au pus-o în capul mesei”.
Autor: IPN
29.08.2017 Opinii
1114
0

Comentarii 0