Sursa imagine: unimedia.info

Analist politic: Guvernarea ia în calcul o posibilă alianță cu Partidul Acțiune și Solidaritate, după alegerile parlamentare

Actuala guvernarea încearcă să creeze condiții pentru atragerea Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, într-o posibilă coaliție pro-europeană după alegerile parlamentare din toamna anului viitor. De această părere sunt unii analiști politici, după studierea proiectului Regulamentului cu privire la activitatea Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente, publicat de Executiv.

Documentul stabilește că din componența comisiei trebuie să facă parte și reprezentanții partidului extraparlamentar care la scrutinul prezidențial precedent a avut candidat în turul doi de alegeri. Adică, este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, care în turul doi la prezidențiale a fost depășită de Igor Dodon. Cred că eventualele posibilități de a crea coaliție în Parlament se vor contura după alegeri. Iar o alianță a partidelor pro-europene mi se pare naturală, firească”, spune analistul politic Vitali Catană. ”În mod normal, ar trebui să fie discutată posibilitatea unor asemenea alianțe pro-europene cu PAS”.

În acest context, expertul califică drept firească includerea unui reprezentant al Partidului Acțiune și Solidaritate în componența comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale. ”Știm că PAS a criticat legea nouă adoptata, dar, în același timp, asta nu înseamnă că există motive să nu participi la elaborarea reglementărilor, conform legii. Și PAS ar fi important să participe pentru că s-ar elimina toate suspiciunile exprimate de către ei și celelalte partide de opoziție care au criticat legea în ceea ce privește modalitatea de formare a circumscripțiilor.

Și iată ca ar putea să participe, astfel încât să-și exprime opțiunea, să monitorizeze, iar criticile pe care le-au adus să fie luate în seamă și să iasă o schemă de circumscripție care le-ar conveni și lor”, spune Vitali Catană.

Autor: SV
21.08.2017 Opinii
1013
0

Comentarii 2

  • Teodor:

    Nu cred ca guvernarea va accepta sa colaboreze cu un partid controlat in totalitate de Filat si Topa.

    21.08.2017 15:11
  • Dinu:

    Cel mai interesant ca Maia Sandu de pe acum isi taie creanga de sub picioare si neaga total ca ar face vreo data alianta cu democratii. Insa situatia va fi astfel incit va trebui sa aleaga ori cu democratii ori cu Dodon. Oare va proceda precum spunea si Nastase si vor pune batista pe tambal la capitolul integrare europeana si vor face alianta cu Dodon?

    21.08.2017 15:38