Sursa imagine: paradisverde.ro

Agricultorii afectaţii de îngheţurile din aprilie 2016 vor primi în curând compensaţiile

Agricultorii din ţară, culturile cărora au fost afectate de îngheţurile din 2016, vor primi cât de curând compensaţiile multaşteptate de la stat. Este vorba în special despre mai mulţi fermieri din raioanele Briceni, Donduşeni, Edineţ, Ocniţa şi Râşcani, unde au îngheţat mii de hectare de livezi de măr, prună şi cireş, precum şi câteva mii de hectare de sfeclă de zahăr şi soia.

Cererile pentru plata compensaţiilor au fost recepţionate în luna mai, iar comisiile speciale raionale au verificat mai apoi corectitudinea informațiilor prezentate. Potrivit autorităţilor, valoarea suportului financiar a fost calculat în funcţie de suprafaţa afectată, gradul de afectare, preţul produselor agricole din anul trecut, comparativ cu cele din anul 2015. Astfel că, în medie, fermierii vor primi între patru şi cinci mii de lei pentru fiecare hectar afectat.
 
„Am finalizat procesul de examinare, urmează să fie făcută în adresa Ministerului Finanțelor și a Guvernului informația față de necesitatea mijloacelor pentru a acoperi cererile care au fost depuse. Vorbim de aproximativ 12 milioane de lei care vor fi necesare pentru a acoperi solicitările din partea producătorilor agricoli, aproximativ 60 de solicitări”, a menționat directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc.
 
Amintim că pe 26 și 27 aprilie 2016, în raioanele din nordul ţării au fost înregistrate îngheţuri, care au provocat prejudicii considerabile sectorului agricol, în special recoltei de fructe. Potrivit datelor oficiale, înghețurile din aprilie 2016 au afectate peste șase mii de ha de terenuri. Compensaţiile vor fi acordate din Fondul de subvenţionare pentru anul 2017, care este de peste 900 de milioane de lei.
Autor: trm.md
21.08.2017 Actual
535
0

Comentarii 3

 • Ilie:

  Unde-i acum acela care ia asigurat tehnica cumpărată de Filat pentru Caravita, da,da la Slusari mă refer, mai are de cuvîntat ceva acum?

  21.08.2017 10:04
 • Petru:

  Această guvernare chiar face lucruri bune și are grijă de cetățeni, nuștiu cum vouă da eu apreciez ceea ce face Filip și echipa pe care o conduce

  21.08.2017 10:06
 • Victor:

  Guvernul a devenit platibil cu venirea lui Filip, o dovadă că eficiența managerială a acestuia e bună.

  21.08.2017 11:01