Sursa imagine: hunedoaralibera.ro

STUDIU. Moldovenii beau puţină apă

Un moldovean consumă doar un litru de apă pe zi, în timp ce norma recomandată de specialişti este de doi litri. Cel puţin asta demonstrează datele unui studiu, realizat de Agenţia Xplane Market Research. Medicii atenţionează că deshidratarea organismului poate provoca multiple boli.

Potrivit studiului, opt din zece moldoveni beau apă doar atunci când le este sete, iar 70 la sută dintre cei chestionaţi consideră că beau suficientă apă pe timp de caniculă.
 
„Când mi-e sete atunci beau. De ce trebuie să am stabilit un litru, doi, trei sau patru. Beau cât consideră organismul că e necesar. Nu consider că normele sunt relevante”, au spus oamenii.
 
Unii moldoveni spun însă că se străduiesc să ţină cont de recomandările specialiştilor – de a bea câţiva litri de apă pe zi.
 
„Când e căldură aşa mare, beau cel puţin trei litri de apă. Trebuie să bem mai multă apă. Pe parcursul anului beau cel puţin doi litri de apă pe zi. Încerc să duc un mod de viaţă cât mai sănătos”, au spus câteva persoane.
 
Medicii atenţionează că deshidratarea organismului poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii. „Suferă întregul organism dacă este deshidratat. Suferă creierul, mai repede ne stresăm, avem cefalee, avem slăbiciune generală, chiar şi o vedere slăbită. Inima poate să ne dea dereglări de ritm, o tihicardie, se deshidratează colonul şi putem toate toxinele acestea să nu le eliminăm, dar să intoxicăm organismul, pietre la rinichi pot să se formeze din cauza că nu se diluează aceste săruri”, a explicat directoarea Centrului municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică.
 
Potrivit medicilor, norma zilnică recomandată este de 30 de mililitri de apă pentru fiecare kilogram din masa corpului.
Autor: trm.md
13.08.2017 Actual
851
0

Comentarii 0