Sursa imagine: coller2.tau.ac.il

Întreprinzătorii ar putea obţine licenţa mai repede

Autorităţile îşi propun să elimine birocraţia care îi face pe oamenii de afaceri să se ţină departe de gândul de a-şi pune în practică ideile. Mai exact, cei care vor să lanseze o activitate economică vor obţine,  în curând, licenţa de activitate mai repede. Iniţiativa autorităţilor vine drept răspuns la solicitările mediului de afaceri.

Reformele în sectorul antreprenorial sunt în plin proces. Pentru a-i motiva pe moldoveni să-şi pună în practică ideile de afaceri, autorităţile au decis să le uşureze munca. Astfel licenţa de activitate a unei întreprinderi sau prelungirea acesteia se va face în doar cinci zile. La baza modificării au stat mai multe motive.
 
„Avem posibilitatea să urgentăm eliberarea acestor licenţe, având în vedere că şi numărul tipurile de activitate de licenţiere s-a redus. Pe de altă parte este o aşteptare din partea sectorului privat ca licenţa să fie eliberată într-un regim mai rapid. Desigur că în cazul în care vor fi seturi de documente necomplete prezentate sau ceva va fi lipsă, această perioadă poate fi extinsă, reieşind din prerogativa acestei legi”, a declarat ministrul Economiei, Octavian Calmâc.
 
De altfel, dacă acum un an lista actelor permisive pentru iniţierea unuia dintre cele 30 de genuri de activitate supuse licenţierii, însuma un număr de peste 415, în prezent numărul acestora a fost redus în jumătate.
 
„Practic am ajuns la un număr minim care este comensurabil cu ţările cele mai dezvoltate. Sigur că impactul acestor schimbări se va resimţi imediat după adoptarea acestei legi şi punerea ei în aplicare de potrivă cu reforma instituţiilor cu funcţie de control”, a mai declarat ministru Economiei.

Pe lângă beneficii, documentul prevede şi sancţiuni mai aspre. Astfel, agenţii economici care au fost sancţionaţi pentru anumite acţiuni ilicite nu vor mai avea posibilitatea să achite doar 50 la sută din suma amenzii aplicate, în termen de trei zile, asta pentru că se propune anularea acestei prevederi.

Autor: trm.md
17.07.2017 Actual
784
0

Comentarii 0