Sursa imagine: canal3.md

Expert: Introducerea monedei de 2 lei va economisi sume importante de bani

Introducerea monedei de 2 lei va economisi sume importante de bani. Potrivit Infotag, despre aceasta a scris pe blogul său expertul economic al Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă.
 
Expertul susţine că în sistemul actual de 1, 5, 10, 20, 50 lei, pentru efectuarea unei tranzacții sunt utilizate în medie 3,72 bancnote. Introducerea monedei de 2 lei va reduce numărul de unități monetare necesare pentru o tranzacție la 2,92 unități monetare sau cu 27,4% mai puțin.
 
„Evident, monedele de 1 şi 2 lei vor fi utilizate în tranzacții mici până la 10 lei. În acest caz, eficiența crește și mai tare de la 2,6 unități monetare, ajungem la 1,8 sau cu 44,4% mai puține unități monetare”, a scris el.
 
În opinia lui Ioniţă, dacă se admite că producerea unei bancnote de un leu are prețul minim pe piața internațională, atunci anual pentru schimbarea lor se cheltuiesc în jur de $2 mil., cea ce este de trei ori mult mai mult în raport cu costurile de înlocuire a celorlalte bancnote luate toate împreună.
 
Expertul subliniază că moneda este un element important de imagine a țării, căci turiștii obișnuiesc să-și ia ca amintire monedele țărilor pe care le-eu vizitat.
 
„Sper foarte mult că monedele noi de 1 şi 2 lei nu vor fi două bucăți de metal, dar vor avea un design și o valoare numismatică demnă de o țară europeană”, a spus el.
 
Anterior, guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Ciclea, a anunţat că este examinată posibilitatea de a introduce monede cu valoarea nominală de 1 şi 2 lei. Potrivit lui, bancnota de 1 leu se uzează repede, precum şi nu corespunde mai multor criterii de siguranţă.
Autor: Infotag
20.06.2017 Opinii
1746
0

Comentarii 0