Sursa imagine: deschide.md

Un reputat politog consideră că o simplă îmbunătățire a formulei electorale existente nu va revitaliza actualul sistem politic

Decanul Facultății de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative (FRIȘPA), Alexandru Solcan, susține că o simplă îmbunătățire a formulei electorale existente, așa cum cere opoziția, nu este soluția suficientă pentru revitalizarea actualului sistem politic din Republica Moldova.  El analizează proiectul votului mixt, înregistrat în Parlament în urma comasării proiectelor PD și PSRM, și vine cu mai multe propuneri reieșind din experiența și prevederile sistemelor electorale mixte din Lituania, Ungaria și Ucraina.

“Reprezentanții unei părți a opoziției se opun, în continuare, modificării sistemului electoral, optând doar pentru o îmbunătățire cosmetică a celui existent. Cu toate acestea, faptul că varianta comasată este rezultatul votului a 74 de parlamentari, din cei 101, ne dă motiv să vorbim de un consens suficient de larg. Consensul a îmbrăcat haina sistemului electoral mixt, în varianta publicată pe site-ul parlamentului. (...) E păcat, totuși, că o parte a opoziției s-a autoexclus de la discuțiile constructive privind modificarea sistemului electoral - este evident că doar o simplă îmbunătățire a formulei electorale existente nu este soluția suficientă pentru revitalizarea actualului sistem politic de la noi”, crede Solcan.

Alexandru Solcan recomandă pentru discuțiile și dezbaterile care vor urma pe marginea proiectului publicat să se meargă pe abordarea comparată a elementelor-cheie care se conțin în proiectul publicat. “Ne vom limita la prevederile sistemelor electorale mixte din Lituania, Ungaria și Ucraina, considerându-le ca fiind relevante și comparabile cu varianta comasată, propusă spre discuție. Afirmând asta, plecâm, mai ales, de la realitățile noastre și de la similitudinea cu problemele și provocările prin care au trecut sau mai trec societățile din țările respective”, a menționat expertul.

Acesta mai menționează că în fiecare dintre aceste țări mixtul își are propriul design, iar acest fapt ne poate oferi sugestii pentru elaborarea documentului final.

Referindu-se la proporțiile mixtului, Solcan propune să se meargă pe formula folosită în practica internațională, de 60/40, adică 60 la sută din deputați sunt aleși în circumscripții uninominale, iar 40 la sută – pe liste de partid, și nu după formula 50/50 cum este prevăzut în proiectul comasat. “Aplicarea proporției date în cazul Republicii Moldova ar reduce mărimea unei circumscripții uninominale de la cca 60 de mii de alegători la 50 de mii, fapt care ar facilita apropierea deputatului de alegători”, a explicat decanul de la FRIȘPA.

Solcan mai menționează că proiectul comasat prevede desfășurarea alegerilor într-o singură circumscripție plurinominală, pe liste de partid, numită circumscripție națională, așa cum este în Lituania și Ucraina. “Cu alte cuvinte, ceilalți 50 deputați vor fi aleși prin aplicarea modelului actual de alegere a celor 101 parlamentari”, a explicat Alexandru Solcan.

De asemenea, Solcan propune pentru micșorarea pragului electoral până la 5 % pentru partide și 7% pentru coaliții. “Votul proporțional presupune existența pragului electoral. Proiectul comasat păstrează actualul prag electoral, adică 6%  pentru un partid sau o organizaţie social-politică, 9 % pentru un bloc electoral format din 2 partide sau organizaţii social-politice și  11%, pentru un bloc electoral format din 3 şi mai multe partide sau organizaţii social-politice. În Lituania, partidele participă la procesul de distribuire a mandatelor care rezultă din scrutinul de listă, doar dacă depășesc pragul de 5% din voturile exprimate de alegatori (7% pentru coaliţii). În Ucraina și Ungaria pragul minim pentru partide, de asemenea, este de 5 la sută din voturile valabil exprimate. Consider oportună pentru Republica Moldova micșorarea pragului electoral până la 5% pentru partide și 7% pentru coaliții. Aceasta ar spori gradul de reprezentativitate a sistemului electoral, în generecam diluat, printr-o eventuală adoptare a variantei mixte”, propune decanul de la Facultate de Științe Politice.

Autor: Ion Vasilos
22.05.2017 Opinii
1542
0

Comentarii 0